ANALIZE

Fokus NATO-a i EU prelazi na BiH

Piše: S. NUMANOVIĆ

14.6.2018

Veliki iskorak u razgovorima Makedonije i Grčke te dogovor dva premijera, dobra je vijest posebno za Bosnu i Hercegovinu. Vaša država sada već duže od jedne decenije iščekuje veliki trenutak i iskorak iz učmalosti, poručuje Dimitar Bečev, analitičar balkanskih prilika na Univerzitetu Sjeverna Karolina.  

On dijeli stav da će, ako dogovor o novom imenu Makedonije bude realiziran, Evropska unija i NATO pojačati interes za BiH.

Vjetar u leđa

- Dogovorom su dva premijera, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, dala vjetar u leđa Zapadu u vremenima kada izgleda da njegov utjecaj slabi – ističe Bečev.

Pojašnjava da se sada pruža prilika da Makedonija uđe u NATO, te otpočne pregovore o ulasku u EU.

- Proces proširenja, dakle, nije gotov. Štaviše! EU ne napušta scenu, već postaje angažiranija. Očigledno je bilo da se i Zaevu i Ciprasu žuri da postignu dogovor, prije sastanka Vijeća Evropske unije 28. i 29. juna. Na dnevnom redu tog skupa naći će se i region i iz poruka koje su stigle i koje će stići, svi su na dobitku, posebno BiH, koja je među državama koje su na repu integracija – ističe Bečev.


Bečev: Proces proširenja EU i NATO-a uopće nije mrtav


Podsjeća na stanje u Makedoniji prije nešto više od godinu dana i navodi da je ta država tada „bila na ivici građanskog rata“.

Usamljeni VMRO

- BiH sada ne smije propustiti priliku koju joj je Makedonija podarila. Iskorak tamo napravljen je na temeljima građanske mobilizacije koja je trajala nešto više od dvije godine.

Drugo, neki su građani bili spremni prijeći preko etničkih linija i pružiti ruku. Albanci su to uradili prema stranci Zorana Zaeva, a on im se odužio dajući nova, veća prava. Taj potez nije bio bez rizika i oni i dalje postoje.

Kao i u BiH, u Makedoniji je prisutna snažna želja da se konačno prevlada izoliranost i krene bliže ka EU i NATO-u. I to je zacementiralo sadašnju koaliciju na vlasti. VMRO-DPMNE, iako je imao najviše glasova pojedinačno, našao se na ledini, ostavljen od svih - kaže Bečev.

Ostaje još mnogo izazova

- Region, a BiH posebno, ne smije zaboraviti na Makedoniju i misliti da je sve riješeno. Još je mnogo izazova pred njom i mnogo je zainteresiranih da se situacija zakomplicira.

Borba da se iskorijeni korupcija i država iščupa iz zarobljeništva tek treba početi. Pretvaranje Makedonije, ili sada Sjeverne Makedonije, u normalnu državu bit će mnogo teže nego što se pretpostavlja.

Kao i Makedonija, BiH će se tek suočiti s pravim izazovima u vremenima pred nama. Nažalost, Brisel nema onaj „srebreni metak“, ali nade ima i tamo i u BiH, to je sigurno – zaključuje Bečev.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.