INVESTICIJE

Nijemci nastavljaju ulagati u projekte obnovljive energije: Nova elektrana do 2023. godine

Predstavnici KfW i EP HZ HB obišli VE Mesihovina

Piše: A. KAMBER

14.6.2018

Generalni direktor EP HZHB Mostar Marinko Gilja, na lokaciji nedavno otvorene Vjetroelektrane Mesihovina u Tomislavgradu, primio je predstavnike KfW-a, koje je predvodio prof. dr. Joakim Nagel (Joacim), izvršni član Odbora KfW-a i generalni direktor Razvojne banke KfW-a.

Najveći projekt 

Susret je priređen povodom uspješno završenog projekta VE Mesihovina, koji je finansirala i njemačka Razvojna banka KfW kreditom od 71 milion eura i grantom od milion eura u ime vlade Njemačke.

VE Mesihovina je najveći završeni projekt njemačke finansijske saradnje s BiH do danas, kazao je Nagel, kojem je, kao i njemačkoj vladi, Gilja zahvalio za uspješno završen projekt. Izrazio je nadu za daljnju saradnju s Njemačkom, posebno na projektima obnovljive energije u Livanjskom kantonu, za što su Nijemci posebno zainteresirani. A, da je tako, dokaz je i najavljeni projekt „CHE Vrilo“, za koji se polaganje kamena temeljca očekuje uskoro.

- „CHE Vrilo“ je projekt od javnog interesa za BiH i kao takav prihvaćen je na svim nivoima vlasti. Sva projektna i studijska dokumentacija za ovu hidroelektranu dostavljena je njemačkoj Razvojnoj banci na procjenu iz čega je proisteklo potpisivanje niza sporazuma, čime je Njemačka potvrdila zainteresiranost i za ovaj projekt - kazao je Gilja.

Rijeka Šujica

Podsjetio je da će „CHE Vrilo“ koristiti vodu rijeke Šujice, te da će godišnja proizvodnja biti oko 196,13 GWh i da investicija iznosi 89,11 miliona eura. Puštanje u pogon ove hidroelektrane očekuje se 2023. godine, informacija je iz EP HZHB.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.