RAMAZANSKI BAJRAM

Dan dijeljenja nagrada za trud, strpljivost, ustrajnost u postu i uzdržljivost: Pokažimo dobročinstvo, ne zaboravimo jetime

Piše: A. NUHANOVIĆ

15.6.2018

Muslimani u Bosni i Hercegovini danas su dočekali jedan od dva najveća blagdana - Ramazanski bajram. Na području naše zemlje bajram-namaz klanjao se u više od 800 džamija. 

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice BiH, bajram-namaz klanjao se u 5.41 sati, a centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz imamio je i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Duhovno zadovoljstvo

Muslimani su ovaj blagdan dočekali s radošću nakon posta u svetom mjesecu ramazanu.

Bajram je za postače svojevrsna nagrada za njihov trud, strpljivost, ustrajnost u postu i izdržljivost. Poslanik Muhammed, a. s., rekao je da je to “jevmul-džaiz”, dan dijeljenja nagrada, pa su zbog toga radost, sreća i veselje postača u bajramske dane vidljivi na njihovim licima, odišu fizičkim i duhovnim zadovoljstvom. 

Bajramsko jutro ima poseban značaj, jer se tada najviše osjete porodična harmonija i ljubav među članovima. Cijele porodice ustaju rano, muškarci se prate u džamiju, gdje klanjaju bajram-namaz, a običaj je da žene ostanu kod kuće i posvete se planiranju bajramskog ručka. No, to nije uvijek bilo tako, jer su za vrijeme života poslanika Muhammeda, a. s., u džamiju išle i žene i djevojke kako bi prisustvovale zajedničkom zikru i veličanju Gospodara svjetova.

U tradiciji je i da se prije odlaska u džamiju muškarci okupaju, namirišu i obuku najljepše i najsvečanije odijelo, po uzoru na Muhammeda, a. s., koji je za Bajram oblačio najljepšu odjeću koju je imao. Lijepo je da svi ukućani između sebe razmijene bajramske poklone - hedije ili, kako mi kažemo, bajramluke.

Prije odlaska u džamiju, također, trebalo bi nešto pojesti u skladu sa preporukom poslanika Muhammeda, a. s., koji nikad nije odlazio na Bajram prije nego što bi nešto pojeo, osim za Kurban-bajram, kada je lijepo jesti tek nakon što se dođe u kuću. Običaj je da se ide jednim putem, a da se vraća drugim kako bi se nakupilo što više sevapa, dobrih djela, jer se svaki korak napravljen do džamije, broji kao dobro djelo.

Tokom klanjanja bajram-namaza, u džamiji se uče tekbiri više nego u nekim drugim prilikama, a poslije slijedi čestitanje komšijama, rodbini i prijateljima.

Inače, prilikom čestitanja Bajrama zazivaju se Božiji bereket i blagoslov riječima: “Bajram šerif mubarek olsun.” To je običaj koji su našim muslimanima predali Turci. Poslanik Muhammed, a. s., činio je prilikom čestitanja dovu za prisutnog riječima: “Neka Allah, dž. š., primi naša i tvoja dobra djela.”

Bajram uvijek pada 1. ševala, desetog mjeseca muslimanskog kalendara. Traje tri dana, a vjernici ga smatraju “praznikom položenog ispita”. Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida. Na Dan šehida se obilaze šehidska mezarja, ide se u posjete šehidskim porodicama, prouči se hatma za šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

 
 

Ef. Hajdarević: Jedan od najboljih učača Kur'ana u našoj zemlji

O značaju Ramazanskog bajrama i postu, za “Avaz” je ukazao Ćamil Hajdarević, jedan od boljih učača časnog Kur'an-i Kerima u našoj zemlji, koji je na takmičenjima u Zagrebu i Maleziji osvojio najbolje rezultate, prva i druga mjesta. Pokazao je da Bosna i Hercegovina ima učače Kur'ana poput Mišarija Rašida (Mishary bin Rashid Al-Afasy) i Abdul Sameda (Abdul-Basit 'Abdus-Samad).

Veselje i rahatluk

Hajdarević, koji je sada imam u mjestu Pločari, Medžlis Islamske zajednice Fojnica, poželio je da nam nadolazeći bajramski dani budu ispunjeni veseljem i rahatlukom. Pozvao nas je da u ovim danima Bajrama pokažemo dobročinstvo i ljubav prema rodbini i komšijama, a posebno prema porodicama šehida i jetimima. Allahov Poslanik, s. a. v. s., govorio je da “džehenemska vatra neće dotaći ruku koja pomiluje kosu jetima”, kao i to da “će on i skrbnik jetima zajedno biti u Džennetu”.

- Posjetimo svoje roditelje ako su nam živi, svoju rodbinu, jer Poslanik nam kaže: “Trojici se post neće primiti, a jedan od njih je onaj koji kida rodbinske veze.” Obiđimo komšiluk kao što nam je Poslanik u amanet ostavio. Imajmo sluha u danima Bajrama i za njegovu radost prema bolesnima, prema siromašnima. Ne birajmo kuće u koje ćemo ući. Također, posebnu pažnju obratite na djecu naših šehida, koja već toliko bajrama bez očeva dočekuju. Oni su i na Bajram jetimi dok gledaju nas sa svojim voljenima. Njihovi najvoljeniji upravo su život dali da mi danas u rahatluku ispunjavamo ovu i svaku drugu vrstu ljubavi. Zato nemojmo olahko shvatiti odnos prema drugom i drugačijem - kazao je za “Avaz” Hajdarević. 

Poručio je da nam Kur'an, koji je objavljen u ramazanu, bude svjetlo koje nas obasjava onako kako je i Prvaka među poslanicima obasjalo dolaskom hazreti Džibrila u pećini Hira.

- Kur'an je, kako rekoh, knjiga spoznaje, pa tek vjerovanja i slijeđenja. On je lijek za ljude - kaže ef. Hajdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.