TRADICIJA

Obilježavanje najradosnijeg muslimanskog blagdana nekad i sad: Sarajevske mahale sačuvale su toplinu Bajrama

Mahale u starom dijelu grada ljubomorno čuvaju tradiciju ( A. Kuburović)

Piše: F. MUSTAFIĆ

15.6.2018

Sarajevske mahale uvijek su čuvale bliskost stanovnika i harmoniju života u gradu. To se najbolje vidi tokom Bajrama. U tradiciji sarajevskih muslimana ovaj blagdan zauzima posebno mjesto. Od ranih jutarnjih sati muškarci odlaze na sabah-namaz, zatim klanjaju bajram-namaz, potom dolaze kući, gdje ukućanima čestitaju blagdan te obavljaju druge bajramske dužnosti.

Baklava i kafa

Ešref Hodžić (68) s Kovača kaže da Sarajevo, uprkos modernim vremenima, nije izgubilo duh obilježavanja Bajrama. Toplina ovog blagdana čuvala se i sačuvala u starim sarajevskim mahalama.

- Bajram se ne može zamisliti bez porodice, komšija i prijatelja. Družimo se i tokom ramazana, idemo jedni drugima na iftare, sijela, ali najljepše je bajramsko jutro, kad iz džamije idemo kući. Bude dosta smijeha. Onda, prvo čestitamo Bajram svojim ukućanima, a potom kod komšije na baklavu i kafu - rekao nam je Hodžić.  

Sačuvana je i tradicija da se na Bajram oblači novo odijelo, a neizostavan je i bajramski ručak. Najčešće na stolu budu begova čorba, hadžijski ćevap, sarma, pita te različiti slatki specijaliteti, poput baklave, tufahija, ružica, kadaifa...

Uređene ulice 

Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada, kaže da svaki grad u našoj zemlji ima svoje specifičnosti kad je riječ o obilježavanju Bajrama, pa tako i Sarajevo.

- Bajramsko jutro nekad je bilo drugačije. Muškarci su morali nositi fes pa su tako oni koji su ih šili, radili i treću smjenu, jer su ih svi željeli. I ulice su se uređivale, ceste su se prale da bi se dočekao ovaj svečani blagdan - kaže Garibija.

Dodaje i da u prošlosti nije bio rijedak slučaj da se bajramsko slatko nosilo prijateljima i komšijama druge vjere.

- U džamiju se na bajram-namaz išlo jednim putem, a drugim se vraćalo, onda se išlo roditeljima, a zatim učiteljima, a nakon toga su se posjećivali mezari. Mnogo toga se danas promijenilo, ali općenito, mislim da je Sarajevo sačuvalo duh Bajrama - rekao je Garibija.

Radost najmlađih

- Lijepo je vidjeti djecu i omladinu kako poštuju naš najradosniji blagdan. S očevima i dedama ujutro dođu na Bajram, klanjaju, a potom pojure kućama da čestitaju nanama, mamama, sestrama... - kazao je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.