BIH

Zdravko Mamić predat u Sud BiH, sutra ročište i razmatranje eventualnog izručenja

Fena

14.6.2018

Ročište u "slučaju Zdravko Mamić", koje je trebalo biti održano danas u Sudu Bosne i Hercegovine, odgođeno je za sutra iz tehničkih razloga, odnosno usljed skraćenog radnog vremena uoči nadolazećih blagdana. 

Ovo je Feni potvrdio Mamićev advokat Zdravko Rajić, potvrdivši da prema stanju u spisu nema uvjeta za izručenje njegovog klijenta vlastima Republike Hrvatske, a s obzirom na to da, kako navodi, Mamić posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Rajić u tom kontekstu očekuje povoljan epilog, podsjećajući na ugovor o pružanju međunarodne pravne pomoći, odnosno elemente bilateralnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Međugorju priveli Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog direktora zagrebačkog NK Dinamo, za kojim je Republika Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu, nakon što ga je Županijski sud u Osijeku nepravomoćno osudio na šest i po godina zatvora.

Naime, Mamić je dan uoči izricanja prvostepene presude prešao na teritoriju BiH i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.