BIH

Održano ročište u Sudu BiH: Zdravko Mamić ne želi biti izručen Hrvatskoj

Avaz.ba

15.6.2018

Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište u predmetu "Zdravko Mamić", a Mamićeva odbrana poručila je da on ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj.

- Završeno je ročište o ekstradiciji Zdravka Mamića. Sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović upitala ga je zna li zbog čega se nalazi pred Sudom. Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu, a sutkinja ga je upozorila da, dok traje postupak pred Sudom, svaku promjenu adrese mora prijaviti. Rekao je da je državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske, da posjeduje matične brojeve obje države - prenose mediji.

Mamić je još rekao da je po zanimanju menadžer u sportu. Njegov branilac je kazao da Mamić ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj jer nema zakonskih uvjeta shodno činjenici da je državljanin BiH. Mamić je još dodao da je proces protiv njega montiran i da ne vjeruje hrvatskom sudstvu. 

Nakon suđenja Mamič je kazao da je ponosni sam državljanin BiH i ne želi  izručenje Hrvatskoj. 

- Njihovom pravosuđu ne vjerujem, oni su prekršili sva moja prava", rekao je Mamić na sudu, javlja reporterka Al Jazeere Balkans.

"Da li država funckionira na bazi Ustava i Zakona? Zamislite da vašpj djeci tumor na mozgu operiraju ginekolozi ili mesari? DORH je prekršio sve moguće zakone koji postoje i to će se dokazati na sudu za ljudska prava", rekao je Mamić novinarima i dodao da ide u Međugorje.

"Je li Sven Mišković položio i kad državnički ispit? On je neovlašteni tužitelj. Ako Dinamo, privatna pravna osoba, i kaže - ne, mi nismo oštećenici i ne tražimo obeštećenje od Mamića! Zašto to netko treći radi?", nastavlja Mamić.

Odluka o izručenju će biti donesena u zakonskom roku, rekli su iz Suda BiH.

Ročištu je prisustvovao i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamića i fudbalski trener. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.