RAMAZANSKI BAJRAM

Na pragu 92. godine Mujo Sokolović ispostio 83. ramazan, s veseljem dočekao Bajram

Fena

15.6.2018

Na pragu 92. godine Sarajlija Mujo Sokolović dočekuje Bajram duhovno zadovoljan i s veseljem, nakon što je ispostio i ovogodišnji ramazan, kao i sve prethodne otkad je kao dječak počeo postiti.   

Bajramski dani u kući dede Muje, kako ga zovu djeca, unučad i praunučad, familija i prijatelji, upravo je prilika za okupljanje mnogočlane porodice.

Tri kćerke i sin, osmero unučadi i petero praunučadi, zetovi, snahe, familija, dolaze na čestitaju dedi Bajram.

Odrasli članovi porodice se podsjete odrastanja u kući u Sokolović-Koloniji, života nekadašnjeg, razgovara se o svakodnevici, zdravlju, odrastanju djece...

Najmlađi će, kaže dedo Mujo, dobiti bajrambanku.

U razgovoru za Fenu, dedo Mujo, izuzetno komunikativan, vitalan i dobrog mentalnog zdravlja, priča o svom životu, koji nije bio lak, ali ga je živio i doživio desetu deceniju, skromno, vrijedno radeći i u skladu s kur'anskim uputama, strpljivo, jer Allah, dž. š., voli strpljive, one koji imaju sabur, izdržljivost.

Rođen je 28. juna 1927. godine u Konjicu u porodici u kojoj je bilo šestero djece.

- Otac je bio željezničar, a majka domaćica. Živjelo se dobro, dok otac nije umro 1946. godine, i otad sam kao najstarije dijete (imao 19 godina) morao pomagati majci u odgajanju mlađe braće i sestara i biti glava porodice. Izučio sam zanat, uz školovanje sam radio, a sve pare koje sam zarađivao davao sam majci da prehrani porodicu - prisjeća se dedo Mujo svog djetinjstva i mladosti.

Oženio se 1952. godine i sa suprugom Fahrom živio u finom braku odgajajući četvero djece.

U Sarajevo je, kaže, došao 1961. godine i uz pomoć kredita počeo praviti kuću na Ilidži u naselju Sokolović-Kolonija.

Osim posla u Fabrici bicikla ''Lasta'', morao je raditi i honorarno kako bi prehranio djecu i vraćao kredit.

Djeca su odrasla, kćerke se udale, sin oženio, dobio je unučad i onda i praunučad. Od prije 15 godina, kad je umrla njegova supruga Fahra, dedo Mujo živi sam u kući koju je pravio davne 1961. godine.

U penziju je otišao iz nekadašnjeg, naglašava, giganta UPI-ja, kao referent prodaje.

Brinu o njemu i redovno ga posjećuju djeca, unučad, ali najviše, naglašava u razgovoru za Fenu, najmlađa kćerka Meliha Kapidžić, koja s porodicom živi u blizini oca.

- Tako je bilo i ovog ramazana. Svaki dan Meliha je dolazila, pitala me šta da mi pripremi za iftar i ono što sam želio, to je i skuhala. Moji unuci, Melihini sinovi Ammar i Nedim prije akšama su mi donosili iftar, sve je bilo pripremljeno kako i treba biti u ramazanu, od toplog somuna, slanih jela, slatkog i zahlade - kaže dedo Mujo i dodaje kako je svakog dana iftarsku kafu pio s kćerkom, sinom, unucima.

Dodaje da nikada nije pio alkohol, nije pušio, a umjerenost i strpljivost smatra najvažnijima za zdravlje i dug život.

Kur'an uči od svoje 12. godine.

Na kraju ramazansko-bajramskog razgovora dedo Mujo kaže da posti od svoje osme godine i da mu je ovaj ramazan 83. po redu. Postio je i ''ratne ramazane'', tokom Drugog svjetskog rata i tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine,  kad je snaga vjere bila lijek za sve nedaće i patnje.

Zahvalan je Bogu što je ispostio i ovogodišnji ramazan i stoga će bajramsko zadovoljstvo biti još veće, kaže na kraju razgovora vremešni Mujo Sokolović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.