BIH

Dodik nakon sastanka sa Vučićem: U BiH je bilo planirano da se pusti 150.000 migranata

Milorad Dodik

Vijesti.ba

15.6.2018

"Ponovio sam naš stav da RS nema namjeru da stacionira i pravi sabirne centre. U tom pogledu nema ni novčanih sredstava koja bi odvojila za podršku i održavanje takvih centara. Mi ne prihvatamo ovo što zadnjih dana dolazi iz Evrope da navodno u zemljama koje su u dodiru sa EU treba praviti te centre. Mi nećemo prihvatiti nijedan takav centar na prostoru RS", poručio je Dodik, te dodao da Vučić poštuje ove stavove, pišu Vijesti.ba.

Predsjednik RS kazao je kako Srbija ima mnogo problema u vezi sa migrantima.

"Imajući u vidu praksu zemalja u okruženju, mi smo odlučni da ne prihvatimo stvaranje tog problema", naglasio je Dodik.

Kako je kazao, vidljivo je da je dolazak ogromnog broja migranata u vezi sa ranijim pritiskom na organe BiH da prihvate da je azilantima za automatsko dobijanje državljanstva dovoljno da u BiH borave tri godine.

"Informacije kojima mi raspolažemo, bez obzira na to što se u Sarajevu nevješto brane, govore da je bilo planirano da u BiH bude pušteno 150.000 migranata i da se onda tako vrši pritisak. Neprihvatanjem takvog pristupa, RS je onemogućila da to bude realizovano u cijelosti, ali je očigledno da taj problem nije nestao", kaglasio je Dodik, te poručio da RS ne želi da "za tri godine odjednom u državljanstvu BiH bude 500.000 ljudi".

Protesti zbog poskupljenja goriva

Na upit novinara, Dodik je prokomentarisao protesta građana koji zbog visoke cijene goriva nekoliko dana blokiraju saboraćaj.

"U RS protesti po bilo kojem pitanju, koji su prijavljeni kod nadležnih organa, mogu biti održani na bazi odobrenja. Ne prihvatam da neko prepriječi automobli na cesti i onemogući drugima da prolaze. Naložio sam da se to spriječi i to je urađeno. Kada se na taj način pojave ponovo, ponovo će biti sklonjeni", poručio je Dodik.

Kako je naglasio, nema nijednu dilemu da u RS obezbjedi stabilnost i mir, pišu Vijesti.ba.

"Ja ne mogu da imam pozitivan odnos prema onima koji su zaustavili vozilo hitne pomoći, otvorili vrata vozila i nešto kao kontrolisali. To je uvođenje potpunog nereda, huliganski potez. Tražim od nadležnih organa da preispitaju te ljude. Koje je njihovo pravo da pretresaju vozilo hitne pomoći? Zna se ko može zaustaviti automobli na ulici i pretresti ga. To je samo policija i niko više. Ne dvojica tipova, huligana, koji su našli za shodno da dijele pravdu i određuju ko je bolestan, ko treba da prođe, a ko ne. Takvu RS ja neću", naglasio je Dodik.

Slušaj Davida Dragičevića

Odgovarajući na pitanje novinara, Dodik je rekao da sa predsjednikom Srbije nije razgovarao o slučaju smrti studenta Davida Dragičevića.

"Očigledna je politizacija. Očigledno je da su opozicioni političari, pa i neki iz FBiH, kao što je Nikšić, koji je navodno dolazio da to podrži, pokušali da to politizuju. Jadna je politika koja na smirti jednog mladića, koja nažalost još nije razjašnjena, pokušavaju da prave svoje politike", ocijenio je Dodik.

On je naglasio da banjalučko Tužilaštvo radi na ovom slučaju, na kojem je angažovano šest tužilaca.

"Moje nije da se u to petljam. Ja sam izražavao sumnju u njihov rad sve dok nisam bio upoznat kroz izvještaj koji je tužilac podnio Narodnoj skupštini RS o tome šta rade na to slučaju. Ljudima treba dozvoliti da završe svoj posao, a ne prejudicirati stvari. Sama činjenica da se ti skupovi održavaju nenajavljeno na trgu, govori o političkoj zloupotrebi tih skupova. Mi razumijemo bol porodice, ali je očito da je to u mnogim drugim elementima poprimilo političke i politizirajuće elemente", naveo je Dodik.

Kako je rekao, na kraju ljudi nisu sa emocijom kao što su bili na početku, ali postoje neki koji žele da to zadrže kao važnu temu.

"To nije najvažnija tema u RS", poručio je Dodik.

On je pozvao Tužilaštvo da što prije iznese određene kvalifikacije djela.

"Mi ćemo to poštovati, šta god to bilo", zaključio je Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.