BIH

Spomen-obilježje "Kameni spavač": Obilježen Dan šehida u Zenici

Cvijeće su položile porodice šehida i poginulih boraca, brojna udruženja i članovi političkih stranaka ( E. Dragunić)

Piše: E. D.

16.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Polaganjem cvijeća, učenjem odlomaka iz Kur'ana i dove na spomen-obilježju „Kameni spavač“ na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici obilježen je Dan šehida BiH, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a koji se odlukom Islamske zajednice BiH obilježava od 1995. godine, na drugi dan Ramazanskog bajrama.

Cvijeće su položile porodice šehida i poginulih boraca, brojna udruženja i članovi političkih stranaka.

Glavni imam MIZ Zenica Jakub ef. Salkica u kratkom obraćanju kazao je da će prigodni programi povodom Dana šehida biti održani danas nakon podne ili ikindija-namaza u svim džematima na području grada Zenice.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Zenica Nihada Husejnagić kaže da je ovaj dan za porodice šehida posebno tužan.

- Trebali smo danas da dođemo svi da se poklonimo poginulim pripadnicima Armije RBiH koji dadoše svoje živote za današnji mir u BiH. Međutim, svjedoci smo slabe posjete. Mi koji smo izgubili naše najdraže nikada nećemo zaboraviti poginule borce. Ostalima puštamo na savjest jer narod koji zaboravlja dozvoljava sebi da mu se ponovi. S područja grada Zenice živote u odbrani BiH u posljednjoj agresiji na našu zemlju dala su 924 borca Armije RBiH. To nije mali broj za ovaj grad da bi se ignoriralo i da se ne bi pridružilo nama danas ovdje da ih se prisjetimo – kazala je Husejnagić.

Nakon programa na spomen-obilježju „Kameni spavač“, predstavnici Medžlisa IZ Zenica, porodice i predstavnici boračkih organizacija obići će mezarje Prašnice, gdje će biti proučen Ja'sin i dova za sve šehide. Nakon toga će u Medžlisu IZ Zenica biti organiziran i prijem za članove porodica poginulih boraca i šehida. Pred podne-namaz bit će proučena hatma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.