BIH

Dan šehida obilježen u Mostaru: Sjećanje na žrtvu koju su dali u odbrani ove zemlje

U gradu na Neretvi obilježen Dan šehida ( Avaz)

Piše: M. H.

16.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Drugog dana Bajrama, posjetom šehidskim mezarjima, šehidskim turbetima, polaganjem cvijeća i poklanjanjem hatme koju su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar na području grada na Neretvi obilježen je Dan šehida.

Na taj način odata je počast herojima ovoga grada koji su u najtežem vremenu nesebično dali svoje živote za odbranu Mostara i naše domovine.

Centralni program povodom toga održan je na mostarskim Šehitlucima, gdje se brojnim građanima koji su prisustvovali obilježavanju obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović, kazavši da je u kalendaru Islamske zajednice Dan šehida utemeljen, sačuvan i očuvan kao sjećanje, pamćenje i podsjećanje.

To je, istakao je Dedović, jedna važna historijska lekcija koja podsjeća i opominje i koja objedinjuje zajednicu Bošnjaka u stvarima koje su od općih zajedničkih vrijednosti.

- Postoje stvari koje nemaju cijenu. Sloboda, dostojanstvo, borba za očuvanje dostojanstva bošnjačkog naroda ovdje, u ovome gradu, u ovoj regiji, u ovoj državi, nemaju cijenu. U onom vremenu ta cijena skupo je plaćena, za to dostojanstvo, fizičkim životima ulagalo se, branilo, čuvalo i borilo se za to. Danas, u ovom vremenu na neke druge načine, vodi se ta ista borba. Oni koji su nasljednici na različite načine, koji su vodili tu fizičku borbu za opstanak ove zemlje trebaju biti svjesni onoga šta je ova generacija ovdje, zbog kojih smo danas ovdje, kojih se sjećamo i kojima učimo dove. Trebaju biti svjesni svoje odgovornosti, emaneta, obaveze, da ne izdaju opću zajedničku stvar koja okuplja i objedinjuje - poručio je Dedović.

Naglasio je da to nipošto ne bismo smjeli jer bi to bilo sramno, teško, porazno i neodgovorno prema budućnosti, zemlji, naraštajima koji će se roditi i živjeti ovdje, koji ovu zemlju trebaju naslijediti.

- Postoje stvari iznad kojih bismo trebali biti prosto zajedno, okupljeni oko njih, bez obzira kakve razlike bile među nama, političke podjele ili druge podjele. Postoje stvari koje ne mogu dijeliti, ideja zemlje, dostojanstva, nacionalnog imena, nacionalnog jezika, nacionalne kulture, duhovnosti, stvari su oko kojih nema spora. Od prošlosti se ne može živjeti, ne može se živjeti ni na slavi slavnih predaka, ali prošlost može biti sjajan poticaj i putokaz, za ono što treba poduzeti danas i za budućnost. Neka dragi Stvoritelj, Gospodar svjetova primi i ukabuli dobrotu, čestitost, žrtvu, žrtvovanje i predanost koju su uložili šehidi za odbranu ove zemlje i budućnost njenu - kazao je Dedović.

Dino ef. Maksumić, glavni imam MIZ-a Mostar, kazao je da mi iz ovoga dana, iz žrtve šehidske uzimamo pouku i po ugledu na njih i sami bivamo spremniji na žrtvu.

- Njihova žrtva je velika, golema, tom žrtvom su status šehida postigli, a to znači da su već sada, ako Bog da, u dženetu i da su, kako nam Uzvišeni Allah kaže, živi, ali mi to našim fizičkim osjetilima ne možemo dokučiti. Velika je važnost očuvanja sjećanja na naše šehide, nesebičnu borbu i zadužbinu koju su nam ostavili. Trebamo biti zahvalni ljudima jer ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu – naveo je Maksumić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.