DNEVNIK

Velika pažnja za osobe koje imaju teška iskušenja kroz život

Piše: Avaz.ba

16.6.2018

Subota, 9. juni

50 godina džemata Bućevci

U selu Bućevci na području općine Bužim šezdesetih godina prošlog stoljeća ukazala se potreba za osnivanjem džemata s obzirom na doseljavanje velikog broja muslimana na to područje pa je donesena odluka o formiranju džemata i gradnji džamije, koja je svečano otvorena 9. juna 1968. godine. Tim povodom, danas je u džematu Bućevci organizirana svečanost, na kojoj je iznesena retrospektiva rada ovog džemata u proteklih pedeset godina. Mirsad ef. Sedić, jedan od imama koji je najduže boravio u ovom džematu, citirao je iz svog imamskog dnevnika najvažnije događaje iz tog perioda, navodeći imena svih imama koji su do sada službovali u ovom džematu. Svečanost je završena velikim narodnim iftarom u haremu džamije. Ova džamija je prije nekoliko godina temeljito obnovljena.

Nedjelja, 10. juni

Lejletu-l-kadr

Uoči 27. noći ramazana, u džematu Mahmića selo, Medžlis Islamske zajednice (IZ) Bosanska Krupa, organizirana je ikrar dova povodom odlaska na hadž imama ovog džemata Ekrema ef. Mehulića, koji je odlučio da iz sredstava od prodaje svoje očevine osigura sebi odlazak na hadž. Džemat je tim povodom priredio iftar za sve prisutne. Džematski iftari su, inače, postali redovna praksa u većini džemata. Nakon toga sam otišao u džemat Gnjilavac, Medžlis IZ Cazin, gdje se već tradicionalno održava centralna manifestacija u povodu Lejletu-l-kadra. Ova džamija jedna je od najvećih na našem području i ima sve uvjete za prijem velikog broja posjetilaca pa je često koristimo za veće svečanosti. Program je trajao dokasno navečer, a završen je noćnim namazom, koji su imamili hafiz Mehmed ef. Kudić i hafiz Suad ef. Šahinović, koji je proučio i posebnu dovu u povodu ove noći.

Ponedjeljak, 11. juni

Novoizgrađena džamija

Džemat Ostrožac jedan je od najvećih džemata pri Medžlisu IZ Cazin i više puta je obnavljao svoju staru džamiju da bi prije nepune dvije godine džematlije konačno odlučile da izgrade novu i funkcionalniju džamiju, na izuzetno atraktivnoj lokaciji, pored magistralnog puta Cazin - Bihać. Gradnja je u završnoj fazi i svečanost otvorenja zakazana je za 4. avgust. U toku ovogodišnjeg ramazana počelo je obavljanje namaza u novoj džamiji i džemat je tim povodom organizirao danas iftar i poseban program između iftara i teravih-namaza. Džamija je impozantna, dimenzija od 21 puta 21 metar, a u suterenu će imati više prostorija za raznovrsne sadržaje. Imam Hajrudin ef. Gobeljić neumorno se brine o organizaciji svih poslova u vezi s gradnjom, želeći da ovim velikim djelom kruniše svoj dugogodišnji imamski rad te da nakon otvorenja ode u zsluženu mirovinu.

Utorak, 12. juni

Na iftaru u Bihaću

Svakog ramazana posjetim Kaznenopopravni dom “Luke” u Bihaću. Danas sam to učinio zajedno s dekanom Islamskog pedagoškog fakulteta Fuad ef. Sedićem. Dočekao nas je direktor Zavoda Edhem Veladžić sa svojim pomoćnicima i saradnicim, a prisutan je bio i ministar policije Unsko-sanskog kantona. Akšam smo klanjali u zatvorskom mesdžidu, gdje imamsku dužnost obavlja Hadis ef. Kurtović, nakon čega smo iftarili zajedno sa zatvorenicima u njihovom restoranu. Direktor i ja smo se obratili prisutnima, naglasivši veliku vrijednost vjere u životu čovjeka u svim situacijama kroz koje prođe bez obzira na to radi li se o radnom mjestu, bolnici, kasarni, zatvoru, školi ili bilo kojem drugom mjestu. Pravo na ispoljavanje vjere, ne samo u privatnom životu nego i u javnim ustanovama, zagarantirano je i nadležni organi su dužni da osiguraju uvjete za to.

Srijeda, 13. juni

Usamljenost pod stare dane

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ dostavio je sredstva muftijstvima da se za osobe koje su socijalno ugrožene, organizira iftar. To je realizirano uz pomoć bihaćkog “Merhameta”, a iftar je pripremljen u “Merhametovoj” kuhinji i realiziran na otvorenom, u neposrednoj blizini kuhinje. Prisustvalo mu je šezdesetak osoba, uglavnom starijih žena, samohranih majki, čija je situacija izuzetno teška. Zahvalne su “Merhametu” na brizi, ali su iskazale i veliko zadovoljstvo što im je i Islamska zajednica posvetila pažnju i priredila iftar. Svaka od tih osoba ima svoju priču teških iskušenja kroz život, a posebno o usamljenosti pod stare dane.

Četvrtak, 14. juni

Pripreme za Bajram

Danas je posljednji dan ovogodišnjeg ramazani šerifa. Mukabele se završavaju i daju dove na njih. Džamije se pripremaju za bajram-namaz, namaz koji je, općenito, najposjećeniji namaz kod nas, ali i u islamskom svijetu. U gradu je velika gužva i sve se priprema za Bajram.

Petak, 15. juni

Bajram šerif mubarek olsun

Sa saradnicima sam precizno dogovorio program bajramskih aktivnosti. Centralna bajramska manifestacija predviđena je u Gradskoj džamiji u Bihaću, u koju mogu stati skoro dvije hiljade ljudi. Ispunjena je do posljednjeg mjesta, kao i ranijih godina.

S obzirom na veliko prisustvo migranata u Bihaću, za njih se organizira poseban bajramski ručak, prije džuma-namaza, u domu u Borićima. Večeras će se na Gradskom trgu održati Centralna bajramska svečanost. Drugi dan Bajrama je Dan šehida. Predviđena je posjeta svim šehitlucima, a ovdje u Bihaću to su šehitluci na Humcima.

Na kraju ovog dnevnika želim uputiti bajramsku čestitku, riječima: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.