Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo službeni zahtjev Ministarstvu pravde BiH za izručenjem Zdravka Mamića

Piše: Index.hr

Ministarstvo pravosuđa je jučer Ministarstvu pravde BiH uputilo službeni zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

Naime, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine obustavio postupak izručenja, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa poslalo je u BiH zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića. Uz zahtjev za izručenjem, Ministarstvu pravde BiH je dostavljena i sva potrebna dokumentacija na osnovi koje će sud odlučivati o izručenju, piše Index.hr.

Pitaju se zašto je sud u Sarajevu izbjegao proceduru

U Ministarstvu pravosuđa ne razumiju zašto je sud u Sarajevu izbjegao proceduru i odlučio u slučaju Mamić prije nego je zaprimio zahtjev za njegovo izručenje. Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, slanje službenog zahtjeva u BiH najavio je još u četvrtak.

-Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju od suda mi ćemo postaviti zahtjev za izručenje koji dostavljamo Ministarstvu pravde BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi Sud BiH - kazao je Bošnjaković.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine saopćio je u petak popodne da je obustavio postupak izručenja Republici Hrvatskoj Dinamovog savjetnika Zdravka Mamića, navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora dviju država o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

U saopćenju se navodi da je sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim je prema Zdravku Mamiću obustavljen postupak izručenja navodeći da nisu "ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje vlastitog državljanina".

Više o temi

LIČNOST DANA
Bjegunac iz „prve domovine“
NA VRH