BIH

U skoro hiljadu predmeta u BiH traži se isplata 146,3 miliona KM u neisplaćenim plaćama

Analiza VSTV-a

Srna

17.6.2018

Najviše neriješenih sporova pokrenutih prema budžetskim korisnicima na svim nivoima u BiH, njih 9.899 ili 28 posto, u vrijednosti od oko 146,3 miliona KM, činili su oni koji su se odnosili na neisplaćene plaće i druga novčana potraživanja, navodi se u Analizi neriješenih sporova u kojima su stranke budžetski korisnici, koju je sačinilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. 

Slijede radni sporovi sa 6.058 predmeta ili 17 posto u vrijednosti od oko 173 miliona KM. Na trećem mjestu su isplate potraživanja sa 3.955 predmeta ili 11 posto, ali s uvjerljivo najvišim iznosom od oko 1,25 milijardi KM.

Prema broju predmeta, među prvih 10 još su materijalna davanja, naknada štete, isplata duga, ostali sporovi, utvrđenje i uknjižba, naknada nematerijalne štete, drugi pravni osnov, uplata doprinosa za PIO, otkazi ugovora...

Najviše neriješenih sporova gdje su budžetski korisnici tužioci odnosi se na komunalne i slične usluge, njih 2.062 ili 26 posto, ukupne vrijednosti oko 11,2 miliona KM.

Slijede isplate duga sa 1.867 predmeta, ili 23 posto, ali s najvišim iznosom od skoro 930 miliona KM.

To su još i isplata duga, utvrđenje i uknjižba, naknada štete i ostalo.

Najviše sporova koji se vode protiv budžetskih korisnika nalazi se u Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, skoro 50 posto, a slijede Okružni privredni sud u Banjoj Luci i Kantonalni sud u Mostaru sa po osam posto.

I najveći broj predmeta u kojima su budžetski korisnici pokretali postupak nalazi se u Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, a slijede Općinski sud u Zenici, Okružni privredni sudovi u Banjoj Luci i Bijeljini i Apelacioni sud Distrikta Brčko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.