BIH

Ponovo otvoren GP Maljevac: Dio migranata se vratio u prihvatni centar u Velikoj Kladuši, policija i dalje na licu mjesta

A. Sadiković

Avaz.ba / Radio Velika Kladuša

18.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

19.00 Kako javlja naša novinarka sa lica mjesta dio migranata se vratio u prihvatni centar za migrante u Velikoj Kladuši. Ipak, zbog činjenice da je i dalje skupina migranata na granici, policija je ostala na GP. Vanredna situacija je nastavljena.

16.45 Migranti su udaljeni 70 metara od GP, situacija je skoro ista, mirno je poprilično. I dalje su jake policijske snage na obje strane, njih stotinjak je tu.

15.35 Na granici je sada oko 100 migranata, dok ih je prije bilo otprilike 200. Problem se stvorio kada su migranti prelazili granicu, jer je tada došlo do naguravanja migranata i policije. Za sada migranti polako odustaju, te su skupljeni na jedno mjesto. Veliki broj policajaca je i dalje na obje strane granice, a helikopterom se još nadgleda situacija.

15.15 Tematska sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša vezana za situaciju s migrantima zakazana je za sutra u 11 sati. To je odlučeno na današnjoj sjednici kolegija OV Velika Kladuša.

14.45 Kako javlja naša novinarka, na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši s bosanske strane se i dalje nalazi grupa migranata. GP nije blokiran, ali se saobraćaj odvija usporeno. S hrvatske strane su jake policijske snage, a helikopterom se ne nadgleda situacija, kako su javili neki mediji iz Hrvatske. 

13.50 Nakon završenih protesta, nesmetano se saobraća na graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.    

Nakon ubistva 24-godišnjeg migranta u Velikoj Kladuši, migrantska kriza u toj općini ima novi zaplet!

Na graničnom prijelazu s Hrvatskom Velika Kladuša – Maljevac raspoređene su jake policijske snage koje osiguravaju lice mjesta, javlja Radio Kladuša. U toku su pregovori s migrantima koji bi htjeli ući u Hrvatsku.

Oko stotinu migranata krenulo je iz kampa u Velikoj Kladuši prema granici, plan im je bio ući u Hrvatsku. Grupa migranata zaustavljena je 200 metara od granice.

Daljnji prolazak onemogućavaju im policijske snage BiH i Republike Hrvatske. Granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac zatvoren je do daljnjeg u oba smjera. U potpunosti je zatvorena i cesta od tržnog centra ''Sudo-Luka'' do granice.

Kako javlja novinska agencija Patria, saobraćaj je na tom graničnom prijelazu odblokiran nešto prije 14 sati.

- Otprilike oko 200 migranata je krenulo prema Hrvatskoj. Naše policijske snage uspjele su osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja i u pripravnosti smo. Pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša dobili su podršku od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona čiji su službenici raspoređeni u blizini prijelaza - kazao je za Patriju Ado Beganović iz MUP-a USK i potvrdio da se s migrantima pregovara.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.