BIH

Podržan Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH

S. D.

18.6.2018

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu podržala je usklađenost s Ustavom BiH Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Prijedlog ovog zakona u proceduru su još prošle godine zajednički uputili poslanici iz SBB-a, SDP-a, A-sda, SDS-a, Nezavisnog bloka, DF-a, HDZ-a 1990 i SDA. Međutim, Komisija se nije mogla izjasniti o ovom zakonu, jer se mjesecima čekalo na mišljenje Vijeća ministara o ovom prijedlogu.

No, prije mjesec Vijeću ministara dat je rok od 30 dana da dostavi mišljenje, a s obzirom da to nije učinjeno, Komisija nije imala daljnjih prepreka da razmatra ovaj zakon.

Borjana Krišto, članica Komisije, kazala je da HDZ ne podržava ovaj zakon.

- Ovo što je ponuđeno, potpuno je neprihvatljivo – kazala je Krišto.

Prijedlog zakona nije podržao ni Momčilo Novaković iz NDP-a, odnosno Saveza za promjene, dok su Damir Arnaut (SBB), predsjedavajući Komisije, te članovi Šefik Džaferović (SDA) i Senad Šepić (NB) bili za ovo zakonsko rješenje.


Džaferović je kazao da BiH treba ovaj zakon, ali “da postoji jedna stvar” u zakonu koja se njemu ne sviđa, a da će on kazati o čemu se radi u drugoj komisijskoj fazi te da će uputiti amandman na ovaj zakon, jer je “njemu u završnoj fazi” dodat jedan amandman s kojim nisu bili svi saglasni te da će se utvrditi s kojim ciljem i zbog čega je dodat.

Džaferoviću je replicirao Arnaut, kazavši da pri utvrđivanju prijedloga zakona nije mogao biti dodat amandman, jer još nije došao u amandmansku fazu, nego samo odredba.

Pri tome je Arnaut pojasnio da nije slušao Džaferovićeve izjave na ranijim sjednicama na kojima se raspravljalo o ovom prijedlogu, onda ne bi znao o čemu on govori. On je podsjetio da je Džaferović, naime, kancerom nazivao odredbu prema kojoj izabrani i imenovani zvaničnici i njihovi srodnici više ne bi mogli biti članovi upravnih odbora, skupština, uprava ili menadžmenta javnih ustanova.

-Jedan član govori da zvaničnik ili njegov bračni drug ne može obavljati funkciju u javnim ustanovama. I Vi ste taj dio svojevremeno nazvali “kancerom”, a “kancer” je ustvari omogućavati da se provodi takva praksa i mi ćemo se tome žestoko usprotiviti - kazao je Arnaut.

Arnaut je precizirao i da je osam poslanika aktivno radilo na ovom prijedlogu zakona i da je veoma bitno što su učešće u radu na ovom prijedlogu uzeli OSCE i Evropska komisija, a s ciljem usvajanja naprednih, zapadnih standarda, kada je ova oblast u pitanju.

Inače, novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa donosi sljedeće izmjene:

- Uvode se imovinski kartoni zvaničnika i uspostavlja njihova provjera

- Pooštravaju se sankcije i uvode dodatna ograničenja kod nespojivosti funkcija

- Formira se komisija čiji će članovi biti birani putem javnog konkursa

- Za članstvo u komisiji neće se moći kandidirati osobe koji su sada ili su bile članovi neke partije u posljednjih pet godina


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.