BIH

Damir Mašić potvrdio da postoji većina za izglasavanje zakona o izbornim jedinicama

Damir Mašić: Poslanik SDP-a BiH u Federalnom parlamentu

Fena

18.6.2018

Poslanik SDP-a BiH u Federalnom parlamentu Damir Mašić izjavio je da u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH postoji kvalificirana većina koja će izglasati donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

U tom cilju šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke trebali bi, nakon današnje sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, pismeno ozvaničiti davanje podrške navedenom zakonu.

- Prijedlog zakona podržavaju stranke čiji poslanici u Predstavničkom domu imaju 72 poslanika od ukupno 98. Ta činjenica govori da blizu četiri petine od ukupnog broja zastupnika dolazi iz stranaka koje su usaglasile ovo rješenje. Zato imamo opravdane razloge što smo optimistični u pogledu donošenja zakona – rekao je Mašić novinarima uoči zasjedanja stranačkog Predsjedništva.

Podvukao je da su eksperti Venecijanske komisije potvrdili „ranije stavove SDP-a - da je pitanje izbora delegata u Domu naroda moguće riješiti ne samo na nivou države već i na entitetskom nivou pomoću navedenog zakononskog rješenja“.

- Riječ je o prijedlogu zakona koji su poslanički klubovi SDP-a i DF-a prošle godine u novembru uputili u parlamentarnu proceduru, ali nikada nije razmatran. Ova varijanta će biti tehnički dotjerana, ali suštinski nepromijenjena, tako da se praktično može govoriti o poznatom prijedlogu u javnosti – naglasio je Mašić.

Pozvao je ostale parlamentarne stranke da podrže ovaj zakon pokazujući opredijeljenost konstruktivnom radu u interesu građana i države. Ponuđeni tekst zakona rješava pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića te daje formalnopravnu podlogu da Centralna izborna komisija BiH donese odluku o rasporedu broja mandata i delegata za Parlament Federacije BiH.

Ovom prilikom, Mašić je rekao da ne očekuje reakcije poslanika Hrvatske demokratske zajednice, koja na federalnom nivou, sa SDA i SBB-om, čini dio parlamentarne većine.

- Želimo da se ovo pitanje riješi. HDZ svoje stavove nije pomjerio ni za milimetar. Ono što predlažu u zemlji koja želi biti članica EU, koja je članica Vijeća Evrope, dolikuje rješenjima iz srednjeg vijeka. To je nedopustivo jer je prijedlog HDZ-a potpuno diskriminatoran, to jeste dovodi u različitu poziciju jedne te iste ljude koji pripadaju istom narodu u BiH samo na osnovu teritorije na kojoj se nalaze. Ne možemo prihvatiti da vrijednost Hrvata iz Sarajeva ili Bošnjaka iz zapadne Hercegovine bude tri puta manja u odnosu na njene sunarodnjake iz ostatka zemlje – upozorio je Mašić danas uoči zasjedanja Predsjedništva SDP-a BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.