ZANIMLJIVOSTI

Jovo Karić: Tužilac u radno, fudbalski sudija u slobodno vrijeme

Karić sa suđenja na jednoj od nogometnih utakmica u BiH

E. HALIMIĆ

18.6.2018

Jovo Karić radnim danima je tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, a u slobodno vrijeme je nogometni sudija u Prvoj ligi Republike Srpske.

Spojivost ove dvije funkcije bila je i zasebna tema na zasjedanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Većina članova Vijeća glasala je da se tužiocu Kariću omogući da se bavi i sudijskim pozivom.

Jedini primjer

Ovakva odluka VSTV-a čini tužioca Karića jedinstvenim primjerom u BiH.

Karić je u razgovoru za „Avaz“ kazao da od 1. maja 2016. godine obavlja dužnost kantonalnog tužioca.

 - Trenutno sam na Odjelu privrednog kriminala i korupcije, ali iz ljubavi prema fudbalu, 2007. godine pojavila se želja za suđenjem. Od 2007. sam kroz različite rangove takmičenja stekao i zvanje republičkog, odnosno saveznog sudije – pojasnio je Karić.

Dodao je da je prethodne četiri godine sudio Prvu ligu Republike Srpske, a nekoliko puta prisustvovao je seminarima za sudije Premijer lige BiH kao perspektivni sudija.

- Ipak, savremeni fudbal traži sve više napora i odricanja, pa se ujedno sve više vodi računa o fizičkoj spremi sudija te njihovom profesionalizmu, a upravo ova činjenica za sada me udaljila od najelitnijeg takmičenja u Bosni i Hercegovini – naglasio je Karić.

Prema njegovim riječima, posao tužioca veoma je zahtjevan i nosi psihički teret koji se svakodnevno manifestira.

Druga dimenzija

 - A jedan od načina da ga prevaziđem jeste fizička aktivnost, koja daje drugu dimenziju kvalitetu života – smatra Karić.

Za naš list otkriva da nogometni sudija autoritet na terenu ne može graditi strogoćom.

 - Utakmicu morate držati pod kontrolom te primjenu pravila prilagoditi rangu takmičenja na kojem sudite – kazao je Karić.

Ipak, priznaje da nije lako obavljati ove dvije funkcije istovremeno, prvenstveno jer jedna traži mnogo psihičkog, a druga fizičkog napora.

 - Ali, nemam dilema da funkciju tužioca nadopunjuje funkciju nogometnog sudije – zaključio je Karić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.