SITUACIJA POD KONTROLOM

Mirno na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše, migranti vraćeni u kamp

V. T.
19.06.2018 11:10

Foto: Migranti su postupali u skladu s naredbama policije

Nakon jučerašnjeg incidenta na Međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše, kada je veća grupa migranata pokušala prijeći u Hrvatsku, na ovom prijelazu jutros je mirno i saobraćaj se odvija bez zastoja. 

Prema riječima inspektora Adnana Beganovića iz MUP–a Unsko–sanskog kantona, jučerašnja akcija protekla je bez incidenata. Bio je raspoređen veći broj policijskih službenika iz više policijskih stanica s područja USK, kao i Jedinica za podršku Kantonalnog MUP-a.

- U 20.15 sati granični prijelaz je otvoren za nesmetano saobraćanje, a migranti su vraćeni i smješteni u migrantski kamp u Trnovima u 21 sat. Incidenata nije bilo. Migranti su postupali u skladu s našim naredbama. Kamp je trenutno osiguran, a o sigurnosti brine Jedinica specijalne policije i lokalne policije Policijske stanice Velika Kladuša. Stanje se i dalje prati – kazao je Beganović.

Zbog migrantske krize koja pogađa našu zemlju, i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da je sigurnosna situacija narušena. Općoj nesigurnosti na ovom području doprinio je i incident u Velikoj Kladuši u kojem je ubijen 24-godišnji migrant iz Maroka.

S obzirom na aktuelna dešavanja koja se direktno ili indirektno povezuju s migrantskom populacijom, ubistvo, dešavanja na graničnom prijelazu, krađe i različite situacije, nereagiranje državnih institucija i ostalih organa, upitnost sigurnosti građana, jučer je zasjedao Kolegij Općinskog vijeća Velika Kladuša na kojem su predsjednici klubova stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Velike Kladuša iznijeli mišljenja i stavove o ovoj temi.

NA VRH