BIH

Na Ilidži se održava dvodnevna konferencija pod nazivom ''U susret općim izborima 2018''

S današnje konferencije ( A. Durgut)

E. H.

19.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U organizaciji Centralne izborne komisije BiH (CIK), na Ilidži je počela dvodnevna konferencija pod nazivom ''U susret općim izborima 2018''.

Kako je kazala predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić, logističku podršku ovoj konferenciji pružilo je Vijeće Evrope.

- U naredna dva dana imamo susret s općinskim i gradskim izbornim komisijama iz cijele BiH. Trenutno se za učešće prijavilo više od 120 izbornih komisija, ovo je korak više u radu s izbornom administracijom BiH, a sve u cilju bolje organizacije predstojećih općinskih izbora - kazala je Hadžiabdić. 

Dodala je i da CIK do danas ima rekordan broj prijavljenih političkih subjekata za predstojeće izbore.

- Danas u 16 sati istječe rok za prijavu političkih koalicija, a do sada je stiglo više od 10.000 prijava za izbore iz inozemstva - istakla je Hadžiabdić.

Govoreći o memorandumu s ruskom izbornom komisijom, Hadžiabdić je navela da CIKBiH ima memorandume sa 10 zemalja, uključujući i Rusiju, Ukrajinu, Indoneziju, Maleziju i Tursku.

- Voljela bih da se malo više priča i o tim memorandumima. Svi imaju tekst koji je dosta tipskog karaktera i koji se usaglašava s državnim izbornim komisijama. Tekst je potpisan 2010. godine i nije prvi koji smo radili. Sve memorandume odobrava Predsjedništvo BiH. Sve i da se realiziraju određeni dijelovi tog memoranduma, CIK bi o toj saradnji morala donositi posebnu odluku, a predsjednik takvu odluku potpiše – istakla je Hadžiabdić, dodavši da je umorna od objašnjavanja da BiH neće angažirati IT stručnjake iz Rusije.

Kako je pojasnila, bh. sistem za izbore je završen i nikad nije hakiran iako je bilo pokušaja.

- I do sada je bio dobro zaštićen i pokazao je da izbori nisu bili hakirani. Ovim izborima ulažemo dodatne napore da to sve osiguramo jer je riječ o potpuno nepristupačnoj mreži, tako da se nadam i da na ovim izborima neće biti problema na koje CIK ne može utjecati ako se dese. Ali se nadam da, pošto se ranije nisu dogodili, da se neće desiti ni sada – navela je Hadžiabdić.

Ambasador Vijeća Evrope Drahoslav Štefanek ovom prilikom poručio je da je glavna svrha ove konferencije upoznati sve ključne aktere o izmjenama u podzakonskim aktima prije općih izbora 2018. godine.

- Održavanje ove konferencije je u pravom trenutku jer su izbori već zakazani. Svjesni smo teškog političkog konteksta koji je u podlozi ovih izbora budući da Parlament BiH nije još našao model kako provesti presude Ustavnog suda BiH u slučaju ''Ljubić'' - istakao je Štefanek.

Dodao je da će Parlament FBiH danas održati raspravu o zakonu o izbornim jedinicama koji je dostavilo nekoliko političkih opcija.

- Međutim, na svim pregovorima koji su se nedavno dešavali nije bilo pomaka po ovom pitanju. Vijeće Evrope ne bježi od rješavanja teških pitanja kao što je ovo. Pa su i stručnjaci Venecijanske komisije bili u Sarajevu u toku maja i juna. Jasno je, u nedostatku rješenja, da će više odgovornosti biti na CIK-u BiH - naglasio je Štefanek.

Prema njegovim riječima, rad upravo ljudi koji su danas na ovoj konferenciji pratit će domaći i strani posmatrači.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.