BIH

Predložen zakon koji rješava pitanje izbora delegata u Parlamentu FBiH

Očekuju da bi sutra mogla biti održana tražena vanredna sjednica posvećena ovom zakonu

M. R. S.

19.6.2018

Pet stranaka u Parlamentu Federacije BiH, i to SBB, SDA, SDP, DF i Naša stranka, uputili su danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Njime se rješava izbor delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Očekuju da bi sutra mogla biti održana tražena vanredna sjednica posvećena ovom zakonu.

Istovremeno, iz Kluba poslanika HDZ BiH–HNS ističu da su protiv.

- Mi nismo za tu opciju jer ne želimo kršiti ni Ustav BiH, ni Ustav Federacije, ni državotvornost BiH – rekao je Jozo Bagarić, šef Kluba poslanika HDZ BiH-HNS u Parlamentu FBiH.

Kazao je da je ovo pitanje mjerodavnost BiH i mjerodavnost izbornog zakonodavstva BiH.

Naglasio je da izgleda postoji svebošnjačko jedinstvo protiv Hrvata i da, u slučaju da je to tako, Hrvati imaju spreman odgovor. Najavio je poduzimanje svih pravnih mogućnosti.

Između ostalog, spominje se i mogućnost povlačenja vitalnog nacionalnog interesa Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH ukoliko ovaj zakon prođe u Predstavničkom domu.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, rekao je da su kao probosanska i patriotska stranka ocijenili da bi eventualna blokada do koje bi moglo doći nakon izbora nanijela štetu FBiH. Dodao je da su zbog toga odlučili potpisati ovaj zakon.

- Također, pozivamo da se u Izbornom zakonu na državnom nivou i uz pomoć međunarodne zajednice nađe rješenje da se spriječi moguća blokada i šteta – kazao je Beganović.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, kazao je da očekuje od HDZ-a i drugih stranaka s hrvatskim predznakom da se uključe u raspravu o zakonu i ponude kompromisno rješenje.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, potcrtao je da je, prema Izbornom zakonu BiH, Parlament FBiH obavezan imati ovakav zakon te da tekst zakona kakav su predložili ispunjava principe presude donesene po apelaciji Bože Ljubića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.