POTREBE

Šarović: Stvoriti bolje uvjete za uvoz električnih automobila u BiH

Mirko Šarović i predstavnici Privredne komore FBiH

Avaz.ba

19.6.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je potrebno stvoriti uvjete za uvoz električnih automobila, što je važno s aspekta obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.

Ministar Šarović rekao je to u okviru sastanka s predstavnicima Privredne komore FBiH s ciljem razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

- Dramatične promjene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina i mi moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodato blizu milion električnih automobila i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji regitrirano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje - istakao je na sastanku ministar Šarović, pojašnjavajući da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koje ne nude nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.

Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu u Evropi kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, a procjenjuje se da 30% zagađenja dolazi iz ispušnih plinova automobila. S tim u vezi, istaknuta je i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg Euro 4 - kaže se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.