BIH

Povodom Svjetskog dana migranata: U Salakovcu uručeni pokloni za 90 mališana

Danas ispred Centra

M.Sm.

19.6.2018

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice, Semiha Borovac danas je s predstavnicom UNHCR-a za jugoistočnu Evropu, Anne-Christine Eriksson, posjetila Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara. 

Borovac je povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava sutra, uručila poklone djeci osoba koje imaju priznati status izbjeglice. Uz 20 poklona za njih, nije izostavljeno ni 70 djece migranata.

- U ovom centru imamo 33 osobe sa statusom izbjeglice i raduje nas da im, zbog uslova koje ovdje imamo, možemo pružiti adekvatnu zaštitu i brigu. Pogotovo nas raduje da se njihova djeca školuju, evo dvoje njih su bili nepismeni, a danas su završili deveti razred i da imaju zdravstvenu zaštitu.Neki od njih će dobiti državljanstvo BiH, tako da će svoj status sada početi rješavati na drugi način - kazala je Borovac.


Kada je riječ o migrantima, dodala je ona, njihov broj se iz dana u dan mijenja, a u ovom Centru ih je trenutno 170.

- Ovdje je najviše porodica s djecom, zadovoljni su, imaju adekvatan smještaj, zdravstvenu zaštitu i hranu- navela je ona.

Eriksson je kazala da je zadovoljna onim što je vidjela u Salakovcu, istakavši da su joj migranti pohvalno govorili o susretljivim bh. građanima.

Voditelj Centra, Edin Denjo, naveo je da je danas u Salakovac stigla nova grupa od 30 migranata.

Osvrnuvši se na jučerašnji incident, u kojem je jedan Pakistanac nožem u predjelu leđa nanio ubodnu ranu svom sunarodnjaku, Denjo je iznio da je situacija pod kontrolom. Također, rekao je da je ozlijeđeni migrant puđšten iz bolnice, dok je drugom zabranjen pristup Centru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.