BIH

Odbili raspravljati o zaduženju za projekt jačanja bankarskog sektora

S. Saletović (S današnje sjednice)

Piše: M.R.S.

19.6.2018

Dnevni red današnje redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je nakon skoro šest sati od početka zasjedanja.  

Uz oko 30 tačaka koje se odnose na izmjene i dopune zakona koje su još ranije u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Predstavničkog doma u dnevni red su uvrštena još dva zakona.

Riječ je o Nacrtu zakona o kinematrografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu FBiH, koji je predložila zastupnica SBB-a Zana Marjanović, te o Zakonu o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, čije je uvrštavanje u dnevni red zatražila zastupnica SBB-a Azra Hadžić.

Marjanović je istakla da aktuelni zakoni iz oblasti kinematografije i filmske djelatnosti datiraju iz 1991. odnosno 1990. godine, što je neprihvatljivo, te da premijer FBiH godinama odbija da se pozabavi ovim pitanjem, što dovodi do blokade razvoja kinematografije i onemogućuje dolazak stranih investitora.

Kada je riječ o Zakonu o konverziji kredita u švicarskim francima, on je trebao još u januaru da se nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, u skladu sa zaključkom ovog doma iz decembra prošle godine.

Zanimljivo je da zastupnici nisu prihvatili da se u dnevnom redu nađe prihvatanje zaduženja kod međunarodnih kreditora za projekt jačanja bankarskog sektora, što je zatražila Vlada FBiH.

Iz Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS najavili su da neće podržati tačke za koje je Vlada FBIH dala negativno mišljenje.

Sjednici trenutno ne prisustvuje niko iz Vlade FBiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.