REPUBLIKA SRPSKA

Željka Cvijanović najavila paket mjera za juli koji predviđa povećanje plaća svima u manjem bh. entitetu

Željka Cvijanović

Srpska info.com / ATV

20.6.2018

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će paket mjera koji Vlada sprema za juli značiti određeno povećanje plaća svima u RS.

- Naš cilj je ozbiljan rast BDP-a, barem do pet posto, i postoje projekcije za takvo nešto - istakla je Cvijanović, napomenuvši da RS stalno bilježi rast izvornih prihoda, nema nikakav finansijski problem i sve obaveze redovno izvršava.

Ona je podsjetila da je povećan agrarni budžet poljoprivredi, da se sada ide i sa povećanjem plaća te da se ušlo i u realni i u javni sektor.

- Što se tiče penzija, sve je poslagano, isto kao i kod socijalnih davanja. Uveli smo nova prava za nezaposlene porodilje od 405 KM, od jula imamo i prava po pitanju civilnih invalidnina, a uveli smo i žene žrtve rata u zakonsko rješenje – naglasila je ona za ATV.

Komentirajući tvrdnje lidera NDP-a Dragana Čavića da je moguće povećanje penzija u RS od deset posto, ona je rekla da nema namjeru da se bavi takvom tezom te da je realno bilo moguće ono što je Vlada do sada uradila.

- Vlada je u dogovoru s Udruženjem penzionera imala postepeno povećanje penzija. Imat ćemo još jednu intervenciju, što naši penzioneri znaju i zahvaljujem im što o tome ne pričaju u javnosti. Nakon te intervencije ćemo drugačije poslagati stvari, morat ćemo još jednom reagirati prema onima kojima su penzije najniže, nakon čega bi opet išli u ovakva redovna povećanja – istakla je Cvijanović.

Ona je navela da će penzije s novom vladom, također, rasti i nakon izbora.

- To će se dešavati u kontinuitetu na način da su penzioneri sigurni da će svaki put dobiti penzije na vrijeme i da će svakih nekoliko mjeseci uslijediti povećanje. Niko nema koristi od povećanja od deset posto ako se to sad desi i onda tri mjeseca čekate svoju penziju. To je scenarij od kojeg ja apsolutno bježim i koji nisam htjela ni da dogovaram niti da provodim zato što je to nerealno – objasnila je Cvijanović.

Ukazala je na lošu činjenicu da je manje od osam posto penzionera u penzionom fondu po osnovu punog radnog staža te da su sve drugo penzije po osnovu raznih prava, koja su nastala nakon rata i koja su, također, bila nužna.

Govoreći o predstojećim izborima, naglasila je da platforma koju ona zastupa kao kandidat koalicije SNSD - DNS - SP za predsjednika Republike na predstojećim izborima podrazumijeva izvjesnost, sigurnost i stabilnost.

- Znamo šta radimo, nemamo vremena za bilo kakve eksperimente i smatram da je protuponuda čisti eksperiment u odnosu na ovo što sam radila i što namjeravam da radim – poručila je Cvijanović.

Ona je poručila da građani hoće stabilnost i izvjesnost, hoće da znaju šta će se dešavati u narednom periodu.

- Ako smo sada rekli da smo ostvarili rekordan broj zaposlenih 2017. godine, oni hoće da znaju šta će se dešavati 2018. i 2019. godine. O toj izvjesnosti govorim. To su pozitivni trendovi koje moramo zadržati i moramo doći do broja kada se vidi ekonomski rast i kad se on odrazi na tržište radne snage – istakla je Cvijanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.