SARAJEVO

U Domu sindikata danas se nastavlja 14. Kongres za izbor predsjednika SSSBiH

Arhiv

A. Nu.

20.6.2018

U Domu sindikata u Sarajevu danas će biti nastavljen 14. Kongres na kojem će se pokušati doći do čelnog čovjeka Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH). Ova krovna organizacija predstavlja prava oko 180.00 radnika u našoj zemlji. 

No, problematično je da nastavak 14. Kongresa nije zakazao još aktuelni predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović. Kongres je, naime, sazvao Samir Kurtović, koji je predsjedavao prekinutom 14. Kongresom održanom 22. februara ove godine u Domu sindikata. 

Za čelnu poziciju prvog čovjeka Saveza kandidati prekinutog Kongresa bili su Selvedin Šatorović i Redžo Kurić. 

Inače, po statutu i pravilniku o radu, prije zakazivanja sjednice Kongresa odluku o nastavku trebao je donijeti Glavni odbor. 

Već duže vrijeme Kurtović i grupa predsjednika granskih sindikata pokušavaju održati sjednicu na kojoj će izabrati čovjeka koji će biti ''poslušnik vlasti'', a od februara u više navrata čulo se da je to Kurić, kojeg su inače mnogi vezali za premijera FBiH Fadila Novalića. 

Bajramović je u više navrata upozoravao da neće dozvoliti da Sindikatom ovlada čovjek blizak vlasti jer bi to značilo kraj za radničku klasu, radnici ne bi mogli na ulice, ne bi mogli ukazati na težak položaj... 

Nastavak ove sjednice zakazan je za 11 sati, a trenutno je prisutno 32 delegata. Da bi ovo tijelo radilo u punom sastavu i da bi sjednica bila validna, odnosno da bi bilo kvoruma, potrebno je prisustvo 82 delegata. Pod velikim upitnikom je hoće li i danas biti izabran prvi čovjek Saveza. 

Prije početka moglo se čuti da, ukoliko danas se ne bude izabran novi predsjednik ili kandidat za predsjednika, naredni Kongres mogao bi biti zakazan za tri dana, i to od ljudi koji su danas zakazali ovu nelegalnu sjednicu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.