SJEDNICA

Četvrta polusatna pauza i prekid sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, nastavak 5. jula

S. DEGIRMENDŽIĆ

20.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Foto: S. Saletović

19:30 Nakon treće polusatne pauze uslijedila je i četvrta pauza u današnjem zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potom i prekid sjednice započete još 30. maja. 

Poslanici su nakon četvrte pauze počeli raspravu o Izvještaju o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Radi se o realizaciji poslaničke inicijative Salka Sokolovića (Nezavisni blok) koji je tokom rasprave zatražio smjenu Nadzornog odbora Agencije zbog ovakve situacije, ali i to da se ovim pitanjem pozabavi Rektorska konferencija.

Budući da je predlagač tačke Vijeće ministara, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut upozorio je da na sjednici nije prisutan niko iz Vijeća ministara BiH.

Potom je uslijedilo glasanje o odgađanju rasprave o ovoj tački dnevnog reda što je i učinjeno jer nije bilo uvjeta za drugi glasanja.

Naime, poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nisu se vratili na sjednicu nakon posljednje pauze, a predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) je kazao da to nisu najavili dok su mu poslanici dobacivali da su poslanici HDZ-a na prijemu te da nije poznato da li će se vratiti.

Na sve to upozorio je i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac kazavši da u sali nema predstavnika hrvatskog naroda te je zatražio prekid sjednice ili pauzu.

Uslijedilo je glasanje o ovom prijedlogu te su poslanici odlučili prekinuti sjednicu i Bosić je zakazao njen nastavak 5. jula.

Sjednica je prekinuta uoči razmatranja Informacija o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine koju je predložio poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Inače da je danas okončana ova sjednica trebala je uslijediti nova na kojoj su se poslanici trebali izjašnjavati o smanjenju akciza na gorivo što je predložio Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

18:20  Završena je pauza u Predstavničkom domu, ali je, odmah uslijedila nova. Naime, Nikola Lovrinović iz HDZBiH kazao je Mladenu Bosiću, predsjedavajućem Doma, da ostaje pri ranijem zahtjevu da se Domu obrati Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.  

- Molim Vas da poštujete Poslovnik i ostajem pri prijedlogu da se gospodin Krešić obrati. Gospodin Bojić je to tražio u nekoliko navrata , ali Vi ste to smetnuili s uma - kazao je Lovrinović. 

Bosić je kazao:

- Ja ću poštujući Poslovnik nastaviti sa sjednicom i narednom tačkom dnevnog reda - kazao je on.

No, potom se za riječ javio Bojić

- Ja sam korektno postupao do sada, i sada želim da se ponašam nekorektno i tražim u ime Kluba pauzu od pola sata – kazao je Bojić, nakon čega je Bosić proglasio novu polusatnu pauzu.

17:45 Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavljena je zahtjevom poslanika Staše Košarca (SNSD) i Nikole Lovrinovića (HDZ BiH) da se Domu ipak obrati zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. Predsjedavajući Doma Mladen Bosić kazao je da je rasprava o migrantima završena, a potom je Lovrinović zatražio polusatnu pauzu, koja je u toku.  

Nakon njega, poslanik BPS-a Zaim Backović kazao je da će po okončanju aktuelne i on tražiti pauzu.

Inače, ovo je jedna u nizu od mnogobrojnih pauza zatraženih danas u ovom domu, a najviše zbog izlaganja Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, o migrantskoj krizi i raspravi poslanika u kojoj su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da je Mektić izjavio da Vijeće ministara BiH ne može ništa učiniti na rješavanju migrantske krize, jer, prije svega, kako je kazao, nema novca da popuni kapacitet Granične policije i Službe za poslove sa strancima, koje, prema njegovim riječima, rade s popunjenošću kapaciteta od 60 posto.

S obzirom na to da Mektić dolazi iz SDS-a, mnogi poslanici tumače to što Bosić koji dolazi iz iste stranke odbija daljnju raspravu o ovom problemu upravo da zaštiti stranačkog kolegu.

Također, neki od poslanika smatraju da treba čuti i Krešića te tvrde da on ima drugačije podatke od onih koje je iznio Mektić.

Očigledno je da je na sceni nadmudrivanje zagovornika nastavka rasprave o migrantima i onih koji smatraju da ta rasprava treba biti nastavljena na narednoj sjednici.

S obzirom na to da poslanici ne mogu natjerati Bosića da uvaži njihove prijedloge, oni iznova traže pauze u zasjedanju koje vode samo u odugovlačenje sjednice, koja je, podsjećamo, započeta 30. maja.

16:45 Po okončanju pauze Borislav Bojić kazao je da je očekivao da će se poslanicima, kad već sjednici ne prisustvuje ministar sigurnosti BiH, obratiti barem zamjenik ministra sigurnosti, jer je bilo mnogo pitanja koja su iziskivala hitne odgovore i od interesa su cjelokupne javnosti.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić je konstatirao da je rasprava o migrantima okončana i da će o toj temi biti rasprave i na narednoj sjednici.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, pokušao je skrenuti pažnju Bosiću na to da je Bojić tražio obraćanje zamjenika ministra sigurnosti, no Bosić ga je prekinuo riječima:

"Pauza pola sata", čime je došlo ponovo do prekida zasjedanja nastavka sjednice započete još 30. maja.

Podsjećamo, danas je trebala biti održana i nova sjednica Predstavničkog doma, no s obzirom na dešavanja u nastavku sjednice, koji još traje i ne nazire mu se kraj, nova vjerovatno danas neće biti ni održana.

16:15 Okončana je rasprava o migrantima, a na zahtjev Borislava Bojića, poslanika DNS-a, data je polusatna pauza.

15.20 Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, kazao je da BiH ima ozbiljne probleme s migrantskom krizom, a da ministar sigurnosti svojim stavom „samo priziva migrante da dođu u što većem broju“.

- Još samo mu fali natpis „Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu“, tako mi zvuči izlaganje ministra Mektića, koji je kazao da on i Vijeće ministara ništa ne mogu učiniti da taj problem riješe – kazao je Košarac.

Jasmin Emrić, poslanik A-sda, ukazao je još jednom na veoma tešku situaciju na području Unsko-sanskog kantona u pogledu migrantske krize te pitao koliko je uznapredovala saradnja državnih institucija s lokalnim vlastima u USK u pogledu rješavanja problema kojima se taj kanton suočava kada su u pitanju migranti.

Emrić je kazao da je Vijeće ministara trebalo informirati ovaj dom o tome šta se radi te je rekao da su ranije procjene bile da je BiH potrebno 63 miliona KM da bi se mogla nositi s migrantskom krizom!

On je rekao i da su za rješavanje ovog problema nadležni Parlament BiH, Predsjedništvo BiH te Vijeće ministara i njegovo koordinacijsko tijelo za pitanje migracija u BiH.

Zaim Backović, poslanik BPS-a, kazao je da je najveći problem taj što se poslanici danas bave posljedicama, a ne uzrokom problema. On je kazao da „migranti nisu pali s neba“.

Ocijenio je i da se u Evropskoj uniji „danas svi peru od odgovornosti", a da se nije smjelo dopustiti da se BiH, i sama opterećena svojim izbjeglicama, zbog rata u vlastitoj zemlji dovede u situaciju da bude opterećena problemom migranata. U bilateralnim kontaktima, kazao je Backović, mora se pitati Srbiju ako evidentira da je neko njenu granicu prešao i ako ona prati njegovo kretanja, kako je moguće da neko ilegalno prijeđe u BiH.

 - To znači da država zna za ilegalne prelaske ili ima dogovor s onima koji ilegalno prelaze. Bilo bi neophodno tako razgovarati - kazao je Backović.

Imam dojam, nastavio je Backović, da ''treba hermetički zatvoriti BiH i učiniti da se mi iznutra glođemo“ .

- Moraju Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara ići prema Evropskoj komisiji i vladama evropskih zemalja i staviti na pladanj ove izbjeglice. Nemojte zaboraviti, stotine Libijaca bile su na liječenju u BiH i nijedan nije ostao kao migrant - zaključio je Backović.

15.00 Poslanici HDZ-a BiH i dalje insistiraju na tome da migranti nisu na zakonit način smješteni u Salakovac.

Također, u Predstavničkom domu mogu se čuti prijedlozi da se rasprava o migrantima prekine dok Vijeće ministara BiH ne dostavi detaljne materijale o ovom problemu.

Svako daljnje dovođenje u pitanje nadležnosti državnih institucija u pogledu migracija i migranata prekinuo je Damir Arnaut, poslanik SBB-a, koji je, citirajući odredbe Ustava BiH, pojasnio da su pitanja migracija, izbjeglica i azila isključivo u nadležnosti državnih institucija.

- Zato, ako institucije BiH odluče da premjeste migrante u Salakovac, onda MUP HNK može samo stajati kraj ceste i salutirati dok prolaze snage Bosne i Hercegovine.  Međutim, mi smo raspravu, odnosno ovu tačku počeli razmatrati 17. maja, a ne jutros. I tog 17. maja počeli smo raspravljati bez materijala. Šta je Vijeće ministara čekalo duže od mjesec da nam dostavi materijale, a kriza je sve dublja. Svi to vidimo. Prije dva dana migranti su krenuli prema granici Republike Hrvatske, snage Hrvatske zatvorile su granicu. I dva dana je bilo dovoljno da nam se dostavi informacija, a ne da nam se kaže da se ništa ne može učiniti. Ako je to stav, da se ništa ne može učiniti, onda neko ne radi svoj posao. Razdvojite ova dva pitanja. Nadležnost je jasna i neupitna, ali je neupitno da Vijeće ministara nije u stanju dostaviti informaciju, a kamoli zaustaviti taj val - kazao je Arnaut.

14.45 Okončana je pauza u radu Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Sjednica je nastavljena raspravom o informaciji o migrantskoj krizi i planu mjera koje se provode ili se trebaju provesti o ovom problemu.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, osvrnuo se na podatak koji je iznio Dragan Mektić, ministar sigurnosti, kazavši da nevjerovatno zvuči da 60 policajaca dnevno košta oko 80.000 KM.

- Zna se koliko košta dnevnica i hrana za taj broj policajaca i meni je taj podatak nevjerovatan, a i ostali su mi podaci koje je ministar iznio neuvjerljivi. Jer danas je ministar govorio o jednom broju migranata, a prije nekoliko dana o drugom. Zašto se ne iznese tačan broj migranata? Ako treba napraviti zatvorenu sjednicu ovog doma, pa da sve iznesemo i raspravimo, a ne ovako jer, u protivnom, bit ćemo predmet ismijavanja i ovdje, u Sarajevu, i u Briselu - kazao je Prodanović.

13.30 Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da je ministar Mektić zaboravio reći nekoliko važnih podataka.

- I to onih koji govore o strukturi migranata i mislim da on ima te podatke. Također, on je ranije govorio o direktnoj avioliniji Teheran - Beograd i da na taj način jedan broj ilegalnih migranata ulazi - kazao je Magazinović, podsjetivši da je on na praktičan način prije 180 dana pokazao koliko je bh. granica sa Srbijom porozna kada je on uspio, bez ičije kontrole, prijeći državnu granicu.

On je istakao da su upravo takvi prijelazi kritični i da se koriste za ilegalno prebacivanje migranata.

Žustra rasprava o ovim pitanjima prekinuta je zbog pauze koja je u toku.

13.20 Završena je burna rasprava o Platformi za mir, a u istom tonu nastavljena je rasprava o Informaciji o planu provođenja hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu, čiji su predlagači poslanici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul.

Uvodno izlaganje o ovom problemu iznio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. On je kazao da je u BiH riječ o nezakonitim, ilegalnim migracijama i da, po njegovoj procjeni, u BiH ima trenutno oko 2.500 migranata. Mektić je rekao i da će se BiH suočavati s ovim problemom godinama.

Istakao je da je najveći problem u tome što Graničnoj policiji nedostaje 500 policajaca i da treba raditi na jačanju granice. Rekao je i da je dio policajaca iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu upućen na granicu.

Također, istakao je da je i MUP RS uputio na granicu 60 policajaca, ali da nema novca da se ti ljudi plate.

- Dnevno za njih treba 88.000 KM, a mi tih para nemamo, moram tražiti od stranih ambasada novac za to. Imamo plan, ali neko ne ferma za taj plan – kazao je Mektić.

On se osvrnuo na odluke općinskih vlasti u Velikoj Kladuši i Bihaću da odbiju mogućnost da centri za migrante budu u tim gradovima.

- Našli smo objekt u zgradi ''Agrokomerca'' i imamo sredstva od međunarodnih donatora i u Hadžićima došli do objekta, ali ne možemo da dođemo do njih. Ti bi objekti zadovoljili te potrebe - kazao je Mektić.

On je rekao i da nijedan migrant nije podnio zahtjev za azil i da niko od njih ne želi ostati u BiH.

Rekao je i da je u Salakovcu riječ o državnom objektu i da je on tu mogao djelovati, a neka, kazao je, Tužilaštvo BiH utvrdi odgovornost onih koji su to pokušali spriječiti.

- Ako ima krivične odgovornosti, dajte insistirajte na tome - rekao je on.

12.30 Damir Arnaut, poslanik SBB-a, ponovo je ukazao na to da sjednici na kojoj se raspravlja o Platformi za mir ne prisustvuje ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac. On je podsjetio da Borovac inače prisustvuje sjednici ovog doma „i inače drži svijeću i kvorum Vijeću ministara na sjednicama Doma, a nema je kod rasprave o ovom važnom pitanju“, ocijenio je Arnaut.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, kazao je da ne vidi šta je razlog tome da se pojedini poslanici protive usvajanju ovog dokumenta te je pozvao Dom da podrži platformu.

Mensura Beganović, zastupnica DF-a, pitala je zbog čega Parlament BiH mora jednoglasno usvojiti ovaj dokument.

- Glasajmo o Platformi mi koji smo za, a oni koji su protiv, neka se izjasne tako – kazala je Beganović.

12.20 Milica Marković kazala je Pandurević da je načelnik iz Bratunca napustio SDS i prešao u SNSD, toliko govori o tome koliko Pandurević ima utjecaj u svojoj stranci.

Reagirao je Mladen Bosić, predsjedavajući Doma.

- Nije ovo TV sučeljavanje u izbornoj kampanji, pa Vas molim da se držite dnevnog reda - kazao je Bosić.

Zaim Backović iz BPS-a opisao je raspravu i atmosferu u sali na svoj način.

- Bili su u ovoj sali ljudi koji su uzgajali golubove, mislim na poletače i preletače. Beriz Belkić je uzgajao golubove i danas ih uzgaja i ti golubovi nemaju entitetske barijere i lete svuda. Imamo i košuta i srna na svim nivoima pa prelijeću na sve strane, ako nam je to tema, onda halal vjera nam svima. Mi bismo se trebali početi baviti pitanjima od interesa građana. A mi se bavimo pripremama za stjecanje još većeg blaga pojedinaca. Mi imamo ljude u BiH na svim nivoima, bogatije od Bila Gejtsa, jer kad podijelite bogatstvo pojedinca na ukupan broj stanovnika, ima ih bogatijih od Gejtsa – kazao je Backović.

12.00 Nastavljeno je zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH nakon polusatne pauze, a sjednica je nastavljena raspravom o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir. Ne manjka žestine u raspravi, ovaj put između poslanika SDS-a i SNSD-a o ovom dokumentu.  

Naime, Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, kazala je da ta stranka ne podržava zaključak da se o ovoj platformi izjasni Narodna skupština RS. Ona je kazala da to traži SNSD. Pandurević je kazala i da je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, podržao ovu platformu i da SNSD preko ove platforme vodi unutarstranačke obračune. 

Replicirala joj je Milica Marković iz SNSD-a, koja je takve tvrdnje nazvala „podmetanjem“ iz SDS-a i njihovom predizbornom kampanjom, kojom, kazala je Marković, SDS pokušava podilaziti građanima u RS. 

Zaim Backović, poslanik BPS-a, kazao je da predsjedavajući Doma treba pokuša usmjeriti raspravu o tački dnevnog reda, a ne da se iz poslaničkih klupa vodi predizborna kampanja. 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavili su danas sjednicu prekinutu 30. maja raspravom o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir.

Radi se o dokumenti koji su u sklopu projekta potpisali načelnici i gradonačelnici više od 60 načelnika i gradonačelnika u BiH, a trebao bi ga podržati i Parlament BiH.

Poslanici SNSD-a protive se usvajanju ove platforme, jer smatraju da su je prvo trebali usvojiti entitetski parlamenti i smeta im i što je donator ovog projekta jedna američka nevladina organizacija.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, predložio je da se izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir odgodi za još 30 dana te intenziviraju nadležnosti da bi se o tom pitanju izjasnile i institucije na entitetskom nivou.

- Tvrdim i da su na entitetskom nivou za mir i stabilnost. Mi nećemo da podržavamo bilo kakva rješenja o bilo kakvim pitanjima ako nisu vidljivi entiteti u procesu odlučivanja - rekao je Košarac.

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a, navela je da su općine u entitetima i da su one podržale Platformu za mir.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da mu nije jasno zašto je SNSD protiv ove platforme te je kazao da bi SNSD-u vjerovatno draže bilo da je iza ove platforme neka ruska informacija.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, također je ukazao na to da su čelnici skoro svih općina i gradova u BiH podržali platformu te da joj je jednoglasnu podršku dala i Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH. Arnaut se osvrnuo i na to da je Platforma za mir izazvala najdužu raspravu na današnjoj sjednici. To, ocijenio je Arnaut, dovodi u pitanje autoritet ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, koja ne prisustvuje današnjoj sjednici.

- I njenu sposobnost ili nesposobnost da osigura prohodnost čak i ovakvih dokumenata kroz PSBiH, kod dokumenata koji nisu izazvali nikakav spor među načelnicima i gradonačelnicima. Ova rasprava govori o nesposobnosti ministrice Borovac da vodi ovaj spor – kazao je Arnaut.

Žestoku svađu ova tema izazvala je između Nikole Lovrinovića iz HDZ-a BiH i Maje Gasal-Vražalice iz DF-a. Lovrinović je optužio Gasal-Vražalicu da mrzi hrvatski narod, a u odbranu Gasal-Vražalice stala je Nermina Kapetović iz SDA. No, Lovrinović je stalnim upadicama onemogućavao Kapetanović da bilo šta kaže, a nije ga zaustavila ni opomena Mladena Bosića (SDS), predsjedavajućeg Doma. Lovrinovića je prekinuo zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH), zamjenice predsjedavajućeg Doma, za polusatnom pauzom, koja je u toku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.