BIH

Nasir Beganović: Žalosno je što davno nije usvojen zakon o liječenju neplodnosti

M. R. S.

20.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: A. Durgut

Tokom današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH vođena je burna rasprava o Prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Tokom diskusije poslanici su izrazili žaljenje što ovakav zakon nije ranije usvojen, ali i da je bolje ikakav nego nikakav.

Zastupnici SDP-a su kritizirali što predloženi zakon nije potpun, ističući da nije u fokus stavio pacijenta i sve njegove potrebe niti sve metode koje se primjenjuju u svijetu koje će pacijentima pomoći da dođu do potomstva.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, istakao je da pomalo otužno izgledaju hvalospjevi da se usvaja zakon.

- Žalosno je što se nije davno usvojio, a bilo je raznih vlada, ministara i ministarstava. Podržat ćemo zakon, ali ostaje gorak okus u ustima zašto nije davno usvojen. Imao je uvjete da bude usvojen i prije 15 godina. Ovo smatram pirovom pobjedom – dodao je Beganović i kazao da se nada da će se pristupiti izmjenama i dopunama zakona.

Mira Ljubijankić, zastupnica SDP-a, istakla je da 17 posto stanovništva čeka ovaj zakon i svoje pravo da se ostvare kao roditelji, dok je njen kolega Damir Mašić naglasio da je zakon sramotan i u njega nije uključeno niz bitnih stavki, između ostalog mogućnost heterologne oplodnje.

- Zakon ne poznaje slučaj kad nije moguće koristiti sjemene ćelije bračnog ili vanbračnog partnera. Zakon ne prepoznaje darivanje koje nije obavljeno između bračnih odnosno vanbračnih partnera. Zašto bi zakonom to zabranili? Svako pojedinačno neka o tome odlučuje. Oni koji su religiozni, neka ne koriste tu mogućnost. Želimo proširiti broj ljudi kojima će to biti dostupno. Ne omogućavamo jednak tretman svim ljudima – rekao je Mašić, dodavši da će zakon podržati jer je bolje ikakav nego nikakav.

Diskusija i optužbe su u jednom momentu došle dotle da je Bagarić, odgovarajući Mašiću na optužbe da ranije predloženi zakon nije prošao i zbog HDZ-a, rekao „ostavite nas, katolike, na miru“.

Prije rasprave o ovom zakonu poslanici su prihvatili Nacrt izmjena i dopuna Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH te reformski Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova.

Bagarić kritizirao partnere, zatražio pauzu

S obzirom na to da je tokom vanredne sjednice Predstavničkog doma stigla obavijest o novoj vanrednoj sjednici zakazanoj za 15 sati o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBIH, šef Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS Jozo Bagarić zatražio je polusatnu pauzu, kritizirajući koalicione partnere.

- Sramotno je da mi iz sarajevskih medija znamo priču, cilj, hodogram zakona, a kao koalicijski partneri nismo informirani do pred sami početak sjednice i da sad imamo tokom ove vanredne sjednice poziv za novu izvanrednu sjednicu. Držim da to nije korektno od vas i u ime kluba tražim stanu od pola sata – rekao je Bagarić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.