BIH

Borački zakon nije na Vladi, borci ponovo izigrani

Arhiva

M. R. S.

20.6.2018

Rok do kojeg Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru mora uputiti Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica istječe za dva dana i, po svemu sudeći, neće biti ispoštovan, čime će borci još jednom biti prevareni.

Naime, prema informacijama iz Vlade FBiH, na današnjoj njenoj sjednici koja je u toku nema ovog zakona, dok Vlada neće ove sedmice više zasjedati.

Podsjetimo da je prošli mjesec Predstavnički dom Parlamenta FBiH, nakon protesta demobilisanih boraca, usvojio zaključke kojim se Vlada obavezuje da najkasnije za 30 dana u proceduru uputi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, u koji će biti uvrštene odredbe o boračkom dodatku i o javnoj objavi registra boraca.

Tada je usvojen i zaključak da najkasnije za 30 dana bude zakazana sjednica Predstavničkog doma, na čijem će dnevnom redu biti zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, ali se ni ova sjednica za sada čak i ne spominje, a rok i za njeno održavanje istječe, također, u petak.

Ranije su demobilisani borci najavili sastanak za subotu na kojem će biti odlučeno o daljnjim mjerama, i to, najvjerovatnije, o protestima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.