SJEDNICE

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Završili jednu, uskoro počinje druga vanredna sjednica

Prazne klupe ( M. Rener)

Avaz.ba

20.6.2018

15:25 Zastupnici su u nastavku vanredne sjednice, i bez duže rasprave, prihvatili nacrte zakona o Ustavnom sudu FBiH, o elektronskom potpisu u FBiH, o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH, te o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju. Prihvaćeni su i nacrti izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.  

Time je ova vanredna sjednica završena, a uskoro treba da počne nova, posvećena Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. 

Podsjetimo, zbog zakazivanja ove nove vanredne sjednice, zastupnici klubova HDZ BiH-HNS i HDZ 1990. napustili su današnje zasijedanje Predstavničkog doma. 


Zastupnici iz Kluba HDZ BiH-HNS nisu se vratili na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBIH nakon polusatne pauze koju su tražili.  

Umjesto obrazloženja, uputili su saopćenje za javnost u kojem obavještavaju da je vanredna sjednica o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH sazvana suprotno poslovniku, da je cilj bošnjačkih političkih stranaka potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda te da odbijaju sudjelovanje u radu Predstavničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH.

- Radi se o prijedlogu zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom FBiH – dio je saopćenja.

Nakon kraćih konsultacija članova užeg kolegija, odlučeno je da će sjednica Predstavničkog doma biti nastavljena bez zastupnika HDZ BiH-HNS.

Boro Krišto, šef Kluba poslanika HDZ 1990., najavio je da će i oni napustiti sjednicu, ali prethodno će ostati da glasaju o Prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Ovaj zakon je potom i usvojen.


Faksimil saopćenja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.