SARAJEVO

Jednoglasno usvojen Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

M. R. S.

20.6.2018

16:55 Ustavna komisija Predstavničkog doma utvrdila je da postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona.

Njenoj sjednici prisustvovalo je šest od 11 članova.

Zakon je potom, bez rasprave, i usvojen te je sjednica završena. 

16:50  Počela je nova vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem je dnevnom redu samo Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.  

Zakon su po hitnom postupku predložili klubovi poslanika SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu, te delegat u Domu naroda Predrag Kojović iz Naše stranke.

Vlada FBiH je podržala ovaj zakon, a njeni članovi, iako pozvani, nisu prisutni.

Podsjetimo, sjednica se održava bez zastupnika HDZ BiH-HNS i HDZ-a 1990, koji su napustili zasjedanje još tokom prethodne vanredne sjednice održane danas, a zbog neslaganja s ovim zakonom.


Zastupnici su u nastavku vanredne sjednice i bez duže rasprave prihvatili nacrte zakona o Ustavnom sudu FBiH, o elektronskom potpisu u FBiH, o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH te o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju. Prihvaćeni su i nacrti izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

Time je ova vanredna sjednica završena, a uskoro treba početi nova posvećena Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, zbog zakazivanja ove nove vanredne sjednice, zastupnici klubova HDZ BiH-HNS i HDZ 1990. napustili su današnje zasjedanje Predstavničkog doma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.