BIH

Vesnine unikatne krpene lutke na izložbi u Švedskoj

Smiljanić: Lutke pronalaze svoje kupce

Piše: Lj. K.

20.6.2018

Vesnu Smiljanić, koja ovih dana iz općinske uprave Srbac odlazi u zasluženu penziju, ne more brige kako će utrošiti slobodno vrijeme koje će sada imati. Ona se na vrijeme posvetila lijepom poslu - izradi krpenih lutaka od prirodnih materijala. 

Na poziv Udruženja kreativaca “Draganasgarden”, boravila je u Geteborgu, gdje je na Festivalu djeteta oduševila mlade Šveđane i njihove roditelje.

- Utisci su fantastični, jer je interesiranje djece i njihovih roditelja bilo iznad očekivanja. Većina mojih lutaka ostala je na izložbi u biblioteci, a ja sam dobila ponudu za još jednu prezentaciju u Švedskoj, koja će se održati najesen – kaže Vesna.

Na ideju da počne izrađivati lutke došla je prije godinu nakon što u prodavnicama nije mogla naći pravu lutku za svoju dvogodišnju unuku, jer su skoro sve rađene od tvrde plastike.

- Sjetila sam se vremena kad sam se, kao djevojčica, igrala mekanim šarenim lutkama pa sam odlučila da jednu takvu napravim za svoju unuku, što je bio pun pogodak. Ohrabrena, nastavila sam praviti lutke bez plastičnih dijelova i dugmića kako se djeca ne bi mogla povrijediti. Moje lutke su tražene, a stigle su u Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Njemačku i Rusiju - navodi Smiljanić.

Kako pojašnjava, inspiraciju dobiva kad vidi neku djevojčicu koja nosi neobičan ili lijep odjevni predmet, ili kada joj za oko zapne neki interesantan detalj iz prirode. Nedavno je počela izrađivati i dječije torbice, koje s vanjske strane imaju džep u kojem je smještena lutka, kako bi je mogle nositi i na putovanja.

Ručno šivenje

- Lutke sam neko vrijeme šila ručno, a kad je posao krenuo, nabavila sam šivaću mašinu. Sada bez problema za njih pravim suknje, bluze, bermude, haljine, kape, šalove i sve drugo što se uklapa u zamišljeni lik – govori Smiljanić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.