STAVOVI

Mektić upozorava: Krijumčarenje ljudi postalo ''unosnije" od trgovine drogama

Dragan Mektić

Fena

21.6.2018

Krijumčarenje migranata ozbiljno je pitanje kojim treba da se pozabave sve institucije, kazao je danas ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Na pres-konferenciji, nakon današnjeg zasjedanja Operativnog štaba za pitanje migracija, upozorio je da je ovaj posao postao "unosniji" od trgovine drogama te je pozvao tužilaštvo da oformi tim tužilaca koji će se baviti samo ovim pitanjima.


Uz podsjećanje da je ove sedmice bio u Briselu, gdje se susreo s evropskim dužnosnicima za pitanje migracija, potvrdio je da nema konkretnih rezultata tog sastanka, jer je jedini zaključak da se radi o složenom problemu koji će trajati. 

Još jednom je podsjetio na nedostatak kadrova i opreme za sigurnosne agencije kako bi se mogla kvalitetnije nadzirati granica te je naveo da je država BiH izdvojila svega 75.000 KM iz tekuće rezerve koje je usmjerila na humanitarni aspekt migracija. 

Također je informirao da je osigurano oko 9.792.500 KM od Razvojne banke Vijeća Evrope, Evropske komisije te od donacija međunarodnih organizacija i ambasada. 

Državni ministar sigurnosti pozvao je političare da ovaj problem ne koriste u predizborne svrhe, kakav je, kako je ocijenio, bio slučaj kada su poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljali o pitanju migracija.

Najavio je i da bi za desetak dana u funkciju trebala biti stavljena kasarna "Ušivak" u Hadžićima i objekt ''Agrokomerca'' u Velikoj Kladuši, gdje bi se smještali migranti, dodajući da su procjene da se u Unsko-sanskom kontonu nalazi između 1.600 i 1.800 migranata. 

U ovoj godini u BiH ušlo je 6.982 migranta, ali samo oko 30 posto njih još je u BiH, tvrdi ministar Mektić, navodeći da je namjeru za azil iskazalo 6.208, ali samo 611 ih je podnijelo zahtjev i taj broj se već nekoliko sedmica ne povećava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.