BIH

Isaković i Arnaut ne žele ući u „tajnu sobu“ jer nisu ni tražili povjerljive podatke

Damir Arnaut i Mirsad Isaković

Press centar SBB-a

21.6.2018

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) osuđuje najnoviji pokušaj Denisa Zvizdića i SDA da od bosanskohercegovačke, ali i međunarodne javnosti sakriju podatke o potencijalnim zloupotrebama Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kojom njen direktor Osman Mehmedagić već godinu rukovodi bez parlamentarnog ili bilo kakvog drugog nadzora.

Naime, poslanici SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsad Isaković i Damir Arnaut su još u martu ove godine od Denisa Zvizdića, kao predsjedavajućeg Izvršnog obavještajnog odbora, tražili odgovore o broju zahtjeva za prisluškivanje izabranih i imenovanih zvaničnika koje je OSA uputila tokom ove izborne godine, te uporedne pokazatelje za isti period prošle godine koja to nije bila. U poslaničkom pitanju je od Zvizdića eksplicitno traženo da ''ne dostavlja bilo kakve podatke operativne prirode, već isključivo opće statističke podatke“.

I pored tog jasnog zahtjeva, poslanici su jučer zvanično obaviješteni da odgovore mogu pogledati u „tajnoj sobi“ Parlamentarne skupštine BiH, jer isti nose oznaku „povjerljivo“. S obzirom na to da opći statistički podaci, kao takvi, ne mogu imati operativna svojstva, a time ni nositi oznaku tajnosti, ovaj Zvizdićev manevar predstavlja tek najnoviji pokušaj SDA da od javnosti sakrije sve informacije o zloupotrebama koje je OSA provodila i nastavlja provoditi.

Kako su poslanici statističke podatke tražili upravo s ciljem pokretanja parlamentarne rasprave o tim zloupotrebama te usmjeravanja pažnje javnosti na iste, a ne iz puke lične radoznalosti, oni ne pristaju na Zvizdićeve manipulacije i odbijaju da podacima koji se tiču svih građana Bosne i Hercegovine pristupaju „tajnim sobama“. Umjesto toga, SBB će insistirati na tome da Zvizdić ispuni svoje zakonske obaveze i da tražene odgovore dostavi u parlamentarnu proceduru na transparentan način.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.