AFERE

Kako su Kasumovići došli do imovine vrijedne milione KM

Piše: M. AŠČIĆ

21.6.2018

Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i direktorica Zavoda za medicinu rada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), odbila je prije nekoliko dana Mirelu Begoviću, mladiću sa posebnim potrebama, potpisati odluku o banjsko-klimatskom liječenju!

Sramna odluka

Navodi se to u odluci Komisije za banjsko-klimatsko liječenje ZDK, čiji je Mersija Kasumović član, a sramnu odluku o odbijanju Begovića, koji je od 2010. godine prikovan za invalidska kolica, potpisala je i predsjednica Komisije Amela Granić, vijećnik u Gradskom vijeću Zenica, koju je SBB doslovno zbog nepotizma otjerao iz ove stranke.

Supružnici Kasumović i Granić članovi su nedavno osnovane stranke Nezavisni blok, čiji je predsjednik Senad Šepić. No, ovo je samo jedna u nizu malverzacija bračnog para Kasumović. Lokalni mediji već dugo bruje o nepotizmu i bahatosti  Kasumovića u ZDK, upozoravajući da  plaće primaju u javnom sektoru, a haraju privatnim. Kasumović, inače, od 1996. godine radi u državnim i federalnim institucijama pa je zanimljivo uporediti njegova primanja s vrijednošću imovine koju posjeduje.

Došavši 2016. na čelo Zenice, Kasumović je, praktično, preuzeo sve poluge vlasti te je ucjenama i lobiranjem učinio sve da se usvoji i Prostorni plana Zenice za 2016. – 2036. godinu, koji je 2. marta usvojilo Gradsko vijeće Zenice, a u kojem je planirana gradnja poslovne zone na području naselja Perin Han, koje je u najvećem dijelu vlasništvo porodice Kasumović, odnosno, njegove supruge Mersije.

Sve je urađeno, tvrde upućeni, tako da je nedavno smišljeno čak proširivanje i malinjaka na ovoj lokaciji, na kojoj je, da sve bude sumnjivije, predviđena i gradnja autoputa, a samo kako bi Kasumovići dobili što veću odštetu, jer je vrijednost parcela, zbog poslovne zone, sada peterostruka.

Kasumovićeva supruga je, inače, vlasnica 11 parcela na ovoj lokaciji, ukupne površine od skoro 25.000 kvadratnih metara. Sve se one nalaze između rijeke Bosne i benzinske pumpe “Tioil”, čiji je suvlasnik njen suprug.

I dok se Kasumović građanima Zenice predstavlja kao skromni i radišni sugrađanin, imovinski karton otkriva suprotno. Prvi čovjek Grada Zenice i njegova supruga vlasnici su tri stana, dva poslovna prostora, kuće, zemljišta i dvije benzinske pumpe u Zenici.

Dionice u firmama

On se nedavno pohvalio novinarima da njegova supruga vozi i najbolji auto u gradu Zenici - BMW X6, vrijedan 80.000 KM, dok kćerka vozi Audi A6.

Osim u Zenici, Kasumovići posjeduju brojne nekretnine i u Travniku i stan u Gornjem Vakufu. Supruga Mersija vlasnica je 244.000 KM vrijednog stana u Sarajevu, a posjeduju i restoran u Zenici. Fuad Kasumović vlasnik je benzinske pumpe vrijedne milion maraka. Supruga Mersija suvlasnica je i jedne firme u Travniku. Imaju i dionioce u mnogim zeničkim i travničkim firmama. Ukupna vrijednost imovine procijenjena je na više miliona maraka.

 Istrage i optužbe

Centralna izborna komisija BiH (CIK) dostavila je 2008. godine Tužilaštvu BiH izvještaj zbog postojanja osnovane sumnje da Kasumović u imovinskom kartonu iz 2007. godine nije prijavio svu svoju imovinu, što je bio dužan učiniti u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Np, istraga još nije završena.

I Finansijska policija FBiH podnijela je u martu 2003. izvještaj u kojem Kasumovića tereti da je sebi i drugim funkcionerima omogućio isplatu sredstava za nepostojeći odvojeni život, dok je 2003. bio na optuženičkoj klupi po optužnici Tužilaštva KS za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, ali je oslobođen 2006. Istraga Finansijske policije još je u toku.


Ostao je poznat i po aferi iz aprila ove godine, kad uposlenici CIK-a nisu mogli pročitati njegov imovinski karton pa su detalji njegove imovine, vrijedne skoro dva miliona maraka, ostali skriveni od javnosti



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.