BIH

Policija traži višu osnovicu za obračun plaća i dijalog s Vijećem ministara

Policijski sindikati ukazuju na zakonsku obavezu

Piše: S. D.

21.6.2018

Savez sindikata policijskih organa u BiH uputio je 20. juna ove godine dopis Vijeću ministara kojim se traži da se osnovica za obračun plaća uposlenih u institucijama BiH za 2019. godinu, u odnosu na osnovicu za obračun plaća u 2018. godini, korigira za kumulativni zbir inflacije za period 2012.-2016. godina, saopćeno je iz ovog sindikata.  

Iz Sindikata poručuju da je Vijeće ministara BiH, u skladu s članom 7. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, najkasnije do 30. juna 2018. godine obavezno utvrditi iznos osnovice za obračun plaća uposlenih u državnim institucijama za 2019. godinu te ih stoga podsjećaju na ovu zakonsku obavezu.

Također, iz Sindikata pojašnjavaju da je osnovica za obračun plaća uposlenih u institucijama BiH u iznosu od 475,69 KM utvrđena 2012. godine, nakon potpisanog protokola koji je Vijeće ministara postiglo s tada jedinim reprezentativnim sindikatom, Samostalnim sindikatom državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH namještenika, kojom prilikom su se potpisnici protokola složili da će se usvojena visina osnovice za obračun plaća u navedenom iznosu korigirati za 2014. godinu maksimalno do postotka godišnje stope inflacije u BiH za 2012. godinu te da će se razmotriti mogućnost povećanja dnevne naknade za topli obrok sa 6 KM na 7 KM.

Međutim, odredbe tog protokola, izuzev smanjenja osnovice, nikada nisu provedene.

Iz Sindikata ukazuju i na to da su, prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, plaće u periodu od 2010. do 2018. godine porasle za 9,2 posto, dok su uposlenim u institucijama BiH smanjene 2012. godine za 11,7 posto i otad se ne mijenjaju.

- Ako uzmemo u obzir smanjenje naknade za topli obrok, regres te novi način obračuna troškova prijevoza na posao i s posla, a koji, prema mišljenju ombudsmena BiH nije donesen u skladu s važećim zakonom, ukupna primanja su smanjena za 17 posto do 25 posto. 

U isto vrijeme cijena potrošačke korpe narasla je sa 1.570 KM na 1.850 KM ili za 15 posto, tako da je ukupna negativna razlika 32 posto do 40 posto zavisno od kategorije uposlenih.

Istovremeno, posmatrajući period od 2012. do 2018. godine, prosječna plaća uposlenih u Federaciji BiH porasla je za 7,5 posto, dok je prosječna plaća uposlenih u Republici Srpskoj povećana za 3,5 posto.

Također, evidentno je da je Vijeće ministara u proteklom periodu vršilo uštede u budžetu institucija BiH isključivo kroz plaće i naknade uposlenih s najnižim primanjima.

Zbog ovakve situacije, u posljednje vrijeme, svjedoci smo odliva kadrova iz policijskih agencija na nivou države, što direktno utiče na sigurnost i kvalitetno obavljanje poslova. 

Napominjemo da je Savez sindikata policijskih organa u BiH , na adresu Vijeća ministara uputio u martu dopis u kojem smo tražili da što hitnije organiziramo zajednički sastanak kojim bi započeli dijalog po svim bitnim pitanjima koja se tiču radnog statusa i plaća uposlenih u policijskim agencijama na nivou BiH. U navedenom dopisu smo istakli da se u proteklom periodu nagomilao niz problema, prvenstveno egzistencijalne prirode, koje je neophodno rješavati kako bi se zaustavio odliv kadrova koji je primjetan u sve tri policijske agencije.

S obzirom na to da se Vijeće ministara BiH oglušilo na ovaj zahtjev, ovim novim dopisom Savez sindikata policijskih organa u BiH je ponovno zatražio, u svojstvu reprezentativnog sindikata, da s Vijećem ministara BiH, u skladu s domaćim zakonima te međunarodnim propisima i konvencijama,  uspostavi socijalni dijalog putem kojeg će se rješavati svi nagomilani problemi. 

Na kraju ističemo da je Savez sindikata policijskih organa u BiH spreman iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva da bi konzumirao utvrđena prava s ciljem zaštite i poboljšanja statusa svojih članova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.