DRAMATIČNO

U ISIL-ovim kampovima 58 žena sa 130 djece: Udovice iz BiH pripremaju bijeg iz pakla Sirije

Piše: A. NUHANOVIĆ

22.6.2018

U bazama ISIL-a u Siriji trenutno se nalazi više od 58 žena iz Bosne i Hercegovine sa skoro 130 djece! Na ratišta u toj zemlji sa sobom su odvele 80 djece, a u Siriji je rođeno pedesetak dječaka i djevojčica, koji nemaju nikakva identifikacijska dokumenta. Većina ovih žena su udovice, muževi su im poginuli ili su otišli u nepoznato i situacija u kojoj se nalaze, više je nego dramatična.

One su, praktično, zarobljene, bez ikakvog statusa i, kako saznajemo, pripremaju se na bijeg iz Sirije. Hoće li im to uspjeti, teško je reći s obzirom na to da su pod stalnom kontrolom pripadnika ISIL-a. One koje su uspjele pobjeći iz kampova, brzo su uhvaćene i strpane u zatvore.

Apel za pomoć

Kako nezvanično saznajemo, u kampu El-Roj su tri žene, koje su prije nekoliko godina sa muževima otišle na sirijsko ratište. Ostale su udovice. Riječ je o Adeli Dolamić iz Tešnja, Amini Kečo iz Sarajeva, koja ima četvero djece, i Muameri Muhamedagić iz Cazina sa troje djece.

Alema Dolamić sestru Adelu, koja je u Siriji zarobljena s kćerkom i još dvoje djece koje je rodila u Siriji, pokušava vratiti od septembra prošle godine. Tada je njen muž Nermin Jahić, kojem je dato ime Ebu Zekerija, poginuo. Uspjela je pobjeći iz kampa Mubahu. Alema kaže da je Adela upoznala Nermina 2014. godine preko Facebooka, udala se za njega nakon dvije sedmice poznanstva i od tada sestru, kako kaže, nije vidjela.

- Javila mi se i kazala da je njen muž s ISIL-om sklopio ugovor po kojem se ne smije vratiti u BiH. To znači da će poginuti ili će biti ubijena ako pokuša pobjeći – javno je nedavno ispričala Alema.

Dolamić: Sestru s djecom pokušava vratiti iz Sirije


Na sirijskom ratištu završila je i Muamera, kćerka Senije Muhamedagić iz Cazina, koju nije vidjela tri godine, otkako je sa dvoje djece otišla. Muameru je odveo muž Nermin Bajramović, koji je poginuo. Senija je za medije ispričala da se njena kćerka do poznanstva s Nerminom nije pokrila.

- On se mojom kćerkom oženio na prevaru – kaže Senija, koja traži pomoć od državnih institucija i otkriva:

 Dvaput se udala

- Poslala mi je kratku poruku: “Dobro smo, zdravi smo, puno te volim i vidimo se u dženetu.” Nije znala hoće li imati priliku drugi put da mi napiše poruku, hoće li biti živa do drugog javljanja. To je preteško za roditelje – ispričala je Senija.

Muamera se, nakon pogibije muža u Siriji, udala za Harisa Karičanina iz Bugojna, a nakon što je i on poginuo, udala se za Arapa. Poznato je da udovice, prema naredbi, dobivaju nove muževe, kojima rađaju djecu.

- Apeliram na bh. vlasti da nam pomognu, ne samo meni nego i drugim majkama čije su kćerke u sirijskom paklu, da budu vraćene kući - poručuje Senija te dodaje da je čula kako se u kampovima pojavila epidemija tuberkuloze.

Muhamedagić: Kćerku nije vidjela tri godine

Službeni podaci

Prema podacima Ambasade BiH u Jordanu, 12 žena iz BiH registrirano je u nekoliko sirijskih kampova sa skoro 35 djece. U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla su 172 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena sa skoro 60 djece. Prema studiji Regionalnog vijeća za saradnju, poginulo je skoro 60 muškaraca, a u BiH ih se vratilo skoro 50. Do kraja 2017. godine, u Siriji je ostalo više od 50 žena sa skoro 80 djece. Poginule su tri žene i četvero djece.

Pusta obećanja

Državljani Bosne i Hercegovine koji odlaze u Siriju, dobiju, navodno, obećanje kako će im biti isplaćeno skoro 30.000 maraka. Prema nekim izvorima, po dolasku u Siriju, dobiju tek mali dio te sume.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.