BIH

20 pitanja za... Fuad Čibukčić: Neki novi klinci uživat će na Popovcu ispod Kozije ćuprije

Čibukčić: Sretan sam što sam zadržao novinarski nerv

Razgovarala: S. KURT

24.6.2018

1.  

Jesmo li svjesni šta smo uradili prirodi?

- I lokalno i globalno, svjesni smo da su ljudi “top predatori”, krivi za sve klimatske i druge promjene koje smo izazvali u eko-sistemu. Neki, srećom, i brinu zbog toga i čine sve da zaštite ono što je preostalo. Drugi se ne obaziru, ali se nađu u čudu odakle tako drastične promjene u klimi, vremenu, poplavama, sušama...

2.

Šta svako od nas svakoga dana može uraditi da doprinese spasu planete?

- Mnogo, ugraditi štedne žarulje, zatvoriti slavinu dok peremo zube, naučiti djecu pozitivnom odnosu prema prirodi, kupovati robu od recikliranih materijala, otići u dućan sa platnenim cekerom, ne kupovati plastične vrećice, pa i učestvovati u akcijama čišćenja okoliša ili pošumljavanja...

3.

Ima li istine u onoj narodnoj da će nas pitati starost gdje nam je bila mladost?

- Današnja mladost već pita šta smo mi, stariji, uradili. Mnoge biljne i životinjske vrste već su potpuno nestale. Do 2050., bit će više plastičnog otpada u svjetskim morima nego ribljeg fonda. U svijetu se svake minute proda milion plastičnih boca, od čega skoro 14 posto završi u okeanima, a ta boca će biti razgrađena tek za 500 godina. Da više ne mračim crnom statistikom. Ko zna šta će nove generacije naslijediti ako se glas ekologa ne bude više uvažavao.

4.

Bavili ste se novinarstvom. A danas? Kako pratite medije?

- Dobrih deset godina živio sam novinarstvo. To je bilo prije četvrt vijeka. Moje kćerke rado čitaju moje tekstove i komentare i primijete da se od tada u našem društvu nije mnogo promijenilo. Pratim medije, a i mediji prate moj tim i mene. Većina profesionalnih sa zanimanjem i blagonaklonošću za brojne projekte, oni drugi, hejteri nisu vrijedni spomena.

5.

Smatrate li da nije neosnovano kad se kaže: Jednom novinar, uvijek novinar?

- To je živa istina. Sretan sam što sam zadržao taj novinarski nerv. Zlatno pravilo da novinar ne mora da zna sve, ali mora znati ko zna, pomaže mi u poslovnim izazovima.

6.

Kako se snalazite pred problemima i preprekama?

- Primam udarce zbog hrabrih ideja i nastavim dalje. Pokušavam stvarati nove vrijednosti. Hejteri su me razapinjali kad smo prije dvije godine najavili generacijski projekt Kakanj - Sarajevo. Sad šute nakon što je već završen javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije i istražnih radova, donesena je odluka o investiciji. Šute da smo u Bihaću spasili KfW projekt sistema za prečišćavanje otpadnih voda, raskopali smo Mostar i izgradili modernu kolektorsku mrežu, takav uređaj pustili smo u Konjicu, učestvujemo u generacijskom projektu “Plava voda”, potpisali smo inicijativu “Čista Miljacka” i sve to u nepune dvije godine.

7.

Kako komentirate to što cijelu zimu prizivamo ljeto, a onda, kad dođe ljeto, žalimo se na vrućine?

- Sve je to “naših ruku djelo”. Utjecali smo na pojavu ekstremnih klimatskih promjena pa iz bundi bukvalno oblačimo sandale. Bit će dugotrajan i mukotrpan proces da ponovo vratimo četiri godišnja doba.

8.

Koja je rijeka za Vas najljepša na svijetu?

- Miljacka na Darivi iz moje mladosti. I bit će opet tako! Sad uživam na Drini, u Neretvi, na Uni. Nepopravljivom lokal-patrioti svijet je Bosna i Hercegovina.

9.

Jeste li otkrili zašto nije pušten u rad uređaj za prečišćavanje u Mostaru?

- Zbog lošeg planiranja aktivnosti Gradske uprave u Mostaru. Valjda ne znaju šta im radi desna, a šta lijeva ruka.

10. 

Znate li ko vara građane prilikom registracije automobila?

- To će pokazati istrage koje vode tužilaštva u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu. Takvim malverzacijama su pokradeni i građani, jer Fond za zaštitu okoliša FBiH svakog mjeseca od tih prikupljenih sredstava čak 70 posto vraća kantonima iz kojih su ta sredstva prikupljena, i to za projekte koji štite životnu sredinu.

11.

Kad će Bosna i Hercegovina biti divna, čista, lijepa, gizdava?

- Nažalost, trenutno je takva samo u sevdalinci koju pjeva rahmetli Zehra Deović. Lijepa jeste i bila je i bit će. Čista? Činimo sve da čim prije bude, vjerujem već za nekoliko godina.

12.

Hoće li se nove generacije kupati na Darivi u Sarajevu?

- Hoće, neki novi klinci uživat će na Popovcu ispod Kozije ćuprije. Već smo zasukali rukave i čujem da smo izazvali posebno zanimanje. Shvatio sam kao kompliment kad mi je dan nakon promocije ideje došao jedan od najboljih arhitekata Amir Vuk Zec da mi čestita i kaže kako želi odmah da se uključi u projekt. Mnogi su se javili i rekli da samo gledam naprijed.

13.

Kad će, prema Vašim procjenama, biti završen veliki projekt toplovoda od Kaknja do Sarajeva?

- Kako stvari stoje, izrada projektno-tehničke dokumentacije trebala bi biti gotova za nekih pola godine, onda slijedi raspisivanje tendera za gradnju. Kako mi stručnjaci kažu, plan 2022. stoji kao vrijeme zavšetka projekta. Da su “vladari” prije nas znali, htjeli, umjeli, to je već moglo biti gotovo i tokom gradnje autoputa.

14.

To znači da ćemo plaćati manje, a imati više?

- To znači, plaćat ćemo 200 posto manje, a grijati se više. Bit će smanjena emisija ugljendioksida za šest miliona tona i postat ćemo potpuno neovisni o ruskom plinu. Zagađenost u Sarajevu te u gradovima od Kaknja do glavnog grada bit će manja.

15.

Zašto je važno brinuti se o okolišu?

- To znači, zaista, spašavati vlastitu kožu i budućnost naših najdražih, naše djece.

16.

Je li bilo inicijativa da se u nastavi više govori o ekologiji, od vrtića do nižih razreda osnovne?

- Da, Fond je prethodnih godina kroz nagradne fondove poticao takmičenja u školama o ekologiji, zaštiti životne sredine. Osim toga, kreativni nastavnici osmišljavaju i posebne nastavne cjeline pokušavajući kod učenika razviti neophodnu svijest i ljubav prema prirodi.

17.

Ima li Bosna i Hercegovina svjesna, radišna, aktivna ekološka udruženja, koja su i Vama pomoć?

- O, da, i na tu sam činjenicu posebno ponosan. Počeli smo s redovnim sastancima sa predstavnicima najagilnijih ekoloških udruženja. To je poseban svijet, koji zaslužuje sve čestitke i podršku.

18.

Koji je grad za Vas najljepši, najčišći, najsređeniji?

- Dvoumim se ili troumim između Beča, Praga i Osla u Evropi.

19.

Pijete li flaširanu ili vodu iz česme?

- Iz česme, isključivo.

20.

Gdje se bolje odmorite - na planini, moru, jezeru ili kod kuće?

- Zimi na planini, a ljeti ipak na moru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.