BIH

Mostarski "Aluminij" potresa nezamapćeni skandal: Direktor optužio predsjednika Sindikata za iznudu

Gadžić: U nevjerici i u šoku

Piše: M. Sm.

22.6.2018

Neviđeni skandal danas je zatresao mostarski "Aluminij", kada je direktor ovog preduzeća, Mario Gadžić u poslijepodnevnim satima medijima poslao dopis u kojem je naveo da posjeduje dokaze o iznudi za zapošljavanje, koju je vršio predsjednik Sindikata, Romeo Biokšić.  

U vezu sa iznudom dovedeni su i pojedini članovi Nadzornog odbora (NO) "Aluminija".

Gadžić je u dopisu naveo da je u posjedu audiosnimka kojim se dokazuje da je Biokšić od jedne osobe zatražio 8.500 eura za zaposlenje u „Aluminiju“. Također, snimak je poslan medijima, kao i policiji, koja istražuje cijeli slučaj.

Govoreći o teškim optužbama na račun predsjendika Sindikata "Aluminija", Gadžić je na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji pojasnio da je početkom mjeseca, iz neslužbenih izvora, kako je naveo, dobio informaciju o tome Biokšić vrši iznudu za zaposljenje, pri čemu spominje njega, kao direktora, i člana NO, Dalibora Miloša.

- Biokšić je snimljen kako govori da je Mario Gadžić trebao biti smijenjen te da je štrajk organiziran prije par tjedana isključivo bio u tom smjeru, ali kako do toga nije došlo bit će organiziran drugi štrajk kako bi na moje mjesto došao novi direktor, jer dok sam tu neće moći ubaciti žrtvu u "Aluminij" po dogovorenoj cijeni od 8.500 eura nego kod kooperanta, firmu "Marleko" za 5.000 KM – rekao je Gadžić.

Ustvrdio je i da je, preko privatnih, ali i policijskih kanala stupio u kontakt sa žrtvom te da je, nakon što su mu prezentirani detalji iznude, obavio razgovor sa Biokšićem i suočio ga sa svim saznanjima. Nakon toga je Biokšić, dodao je Gadžić, uputio zahtjev NO za zaštitu svojih prava te je došlo do zabrane kontakta između njih dvojice.

Gadžić je obznanio da je danas održana i hitna sjednica NO, koju je jedan od članova napustio, a na kojoj mu nisu dozvolili prisustvovati te da mu je na kraju saopćen zaključak o tome da će biti smijenjen u ponedjeljak u 10.30 sati, kada će biti održana nova sjednica NO.

- Ostao sam šokiran i u nevjerici njihovim postupanjem - rekao je Gadžić koji je pozvao Vladu Federacije BiH, kao jedinog kompetentnog vlasnika, kako je naveo, da hitno reagira, razvlasti NO i zaustavi radnje koje je prezentirao.

Montiran proces 

S druge strane, Biokšić je ustvrdio da je riječ o klasičnom montiranom procesu.

- Ovo je mobing koji traje dugo već. Trpio sam prijetnje, ucjene, traženje lažnih svjedočenja protiv predsjednika NO, nuđen mi je mito, a kad Mariju Gadžiću to nije pošlo za rukom, montirao mi je snimku. Moj odvjetnički tim već radi na tome- kazao je Biokšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.