BIH

Milorad Dodik tvrdi da političko Sarajevo radi na "uvlačenju" 150.000 migranata u BiH pred izbore

Arhiv

Srna

23.6.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da političko Sarajevo zajedno sa obavještajnom službom, koju vodi SDA, radi na tome da se u BiH prije izbora "uvuče" oko 150.000 migranata i da im se regulira azilantski status kako bi kasnije mogli dobiti državljanstvo.

Dodik je poručio da RS ne želi da na njenom teritoriju budu zadržani i stacionirani migranti i da odbacuje bilo kakav plan iz Sarajeva, kao što je to Vlada Republike Srpske i ranije zaključila.

- Oni se ne mogu baviti time, pogotovo bez konsultacija s Republikom Srpskom. Odbacujemo svako lociranje mjesta kao što su Banja Luka, Trebinje, Prijedor, Bosanska Gradiška. Sve je to predviđeno da se ovdje stacionira po dvije-tri hiljade migranata. To znači ozbiljan pritisak na naš način života u Republici Srpskoj. Mi to odbacujemo - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka s premijerkom RS Željkom Cvijanović i ministrima finansija Zoranom Tegeltijom i rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.

Dodik je istakao da se javnost dovodi u zabludu o broju migranata u BiH, jer ih je ovdje pet puta više nego što je registrirano.

- Ljudi dolaze sa područja gdje nema graničnih prijelaza, niko ih ne evidentira. Vidjeli smo kako to funkcionira. Zajedničke institucije su gotovo u rasulu - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne prihvata evropske inicijative da problem migranata i njihovog stacioniranja bude riješen u zemljama koje su u dodiru sa zemljama EU.

- Mi to nećemo. Republika Srpska ne može spriječiti da to rade u Federaciji BiH - poručio je Dodik.

On je ocijenio da predstavnici RS iz Sarajeva pokušavaju slomiti Republiku Srpsku, a ne da rade u njenom interesu, te da je pitanje migranata najbolji dokaz toga.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.