GODIŠNJICE

Bivši brigadiri obilježavaju danas 40 godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo

A. Durgut

Fena

23.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Bivši brigadiri, učesnici radne akcije, obilježavaju danas 40 godina otkako su gradili drugi kolosijek željezničke pruge Šamac - Sarajevo.

Oni su za tu priliku doputovali iz svih dijelova bivše Jugoslavije i inozemstva te u velikom broju krenuli jutros Brigadirskim vozom iz Sarajeva trasom koju su nekad gradili.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Nijaz Skenderagić, tokom puta, za Fenu je izjavio da je pruga u dobrom stanju, a atmosfera u vozu izvanredna, prepuna emocija, veselja i lijepih sjećanja. Bivši omladinci, brigadirke i brigadiri prepoznaju se međusobno i evociraju uspomene. Kako voz prolazi, prisjećaju se vlastitih učinaka na konkretnim dionicama i mnogih drugih detalja akcije - rekao je Skenderagić.

Bivši komandant akcije Filip Vuković doputovao je za ovu priliku iz Australije i obratit će se učesnicima na rastanku, u povratku, kod spomen-ploče u Zenici, podignute u znak sjećanja na ovaj poduhvat.

Brigadirski voz na relaciji Sarajevo - Doboj - Sarajevo zadržava se usput u Maglaju, Zavidovićima, Žepču i Zenici.

Manifestacija sjećanja na 40. godišnjicu izgradnje i Brigadirski voz organizirani su uz pomoć preduzeća "Željeznice FBiH".

Gradnja drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo počela je proljeća 1978. godine uz veliki dobrovoljni radni doprinos omladinaca u akciji kakvih je u bivšoj Jugoslaviji bilo više.

Nekadašnji učesnici se sjećaju tih poduhvata s emocijama, jer su osim gradnje pruga, mostova, tunela i drugih značajnih objekata, bili mjesta lijepog druženja omladine iz cijele zemlje. Trajno su izgrađena i brojna prijateljstva, a neka poznanstva djevojaka i mladića okončavana su brakom, ponekad i simboličnom ceremonijom vjenčanja na samoj akciji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.