SAZNAJEMO

Hoće li bosanski Skadar na Bojani biti otvoren ove godine?

Državni zatvor: Gradnja počela prije više od deceniju

S. KURT

23.6.2018

Hoće li državni zatvor, koji se gradi već 12 godina, biti otvoren do kraja godine, enigma je na koju niko u ovom trenutku ne može odgovoriti. Ministar pravde BiH Josip Grubeša zatražio je prije nekoliko mjeseci da se objelodani ko je kriv što zatvor gradimo kao Skadar na Bojani.  

Anonimni mail

On je početkom godine nadležnim institucijama dostavio mail koji je dobio, a u kojem anonimni pošiljalac navodi imena onih za koje se sumnja da su zloupotrijebili položaj i prali novac u slučaju gradnje zatvora. Kada se i pomislilo da je put dug 12 godina pri kraju, gradnja bukvalno završena, došli su novi problemi.

Prošle godine, kako nam je nedavno rekao Grubeša, načelnik općine Istočno Sarajevo, gdje se nalazi zatvor, promijenio je odluku o tehničkom prijemu i ponovo blokirao otvaranje zatvora. Sve je stalo zbog nove, znatno više cijene tehničkog prijema.

- Istočna Ilidža je 2003. godine odlukom o tehničkom prijemu odredila da je kvadrat 1,5 KM. Prema tome smo i napravili proračun, ostavili 100.000 KM za tu stavku. Međutim, mjesec prije nego što smo zatražili tehnički prijem, načelnik je promijenio odluku te naglasio da cijena ide jedan posto od cijene zatvora, što je pet puta skuplje nego što je dogovoreno - pojasnio je Grubeša.

Konkretnije, umjesto stotinu hiljada KM došlo se do cijene od 526.000 za tehnički prijem. Tako je projekt, koji je koštao 40 miliona, još jednom prolongiran.

Iznenađeni donatori

Kako saznajemo, trenutno se pregovara o cijeni i konačnom obavljanju tehničkog prijema. Dok taj posao ne bude gotov, iz Ministarstva pravde ne žele davati informacije.

Najviše pogođeni Šveđani 

Najviše su, čini se, iznenađeni predstavnici međunarodne zajednice, posebice Švedske, koja je najveći donator za gradnju zatvora. Prema našim informacijama, Šveđanima niko nije mogao objasniti kako se moglo dogoditi da načelnik općine preko noći poveća cijenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.