BIH

Delegacija SBB-a HNK na obilježavanju godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Obilježavanju 26. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Press SBB HNK

24.6.2018

Delegacija SBB-a HNK prisustvovala je obilježavanju 26. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja koje je upriličeno danas na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u selu Kljuna kod Nevesinja 

Ovo obilježavanje stalni je podsjetnik na ono što nam se desilo, kako se ne bi ponovilo u budućnosti ali istovremeno i obaveza narednim generacijama da svojim radom i učenjem nastave borbu za dalje jačanje i izgradnju jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Dolazeće generacije moraju znati za herojska djela učinjena u odbrani domovine od agresije i nikada ne smiju prepustiti zaboravu hrabrost šehida i poginulih boraca.

Ističemo da je od 1992. godine do 1995. godine ubijeno ili poginulo 507 Bošnjaka Nevesinja. Od toga 126 pripadnika oružanih formacija i 381 civil. Od strane srpskih oružanih formacija ubijeno je ili poginulo 375 osoba, a od strane hrvatskih 132.

„Ovo nije samo spomenik nastradalim, nego tvrđava našeg ponosa koja nas podsjeća na tešku prošlost, odgovornu sadašnjost i nadamo se bolju budućnost. Mi u SBB-u smatramo da je obilježavanje godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja, ljudska, moralna i državotvorna obaveza. Sjećanje na nevino stradale civile od agresorskih armada je pitanje nacionalne svijesti i identiteta koje su osnovne odrednice nacionalnog opstanka“, kazao je Asmir Kajan, zamjenik predsjednika Gradskog odbora SBB Mostar povodom obilježavanja 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Nevesinja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.