REAKCIJE

Sindikati tvrde da Vlada FBiH ukida topli obrok, naknadu za prijevoz i regres

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović

Avaz.ba

25.6.2018

Savez samostalnih sindikata BiH oglasio se saopćenjem za javnost, oštro se protiveći nedavno donesenim zakonima o doprinosima i porezu na dohodak.

Oni su pozvali Vladu FBiH da povuče prijedloge zakona i vrati ih na dodatno usaglašavanje.

- Naime, prijedlozima zakona će de facto doći do ukidanja toplog obroka, naknada za prijevoz i regres čime će se izvršiti dodatni udar na džepove radnika. S obzirom na to da, ukoliko ne dođe do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora, koji su propisivali obavezu poslodavcima za isplatu spomenutih naknada, više neće postojati zakonska obaveza poslodavaca da isplaćuju naknade, sasvim je opravdano očekivati da će doći do njihovog ukidanja.

Ovim će biti naročito pogođen realni sektor, u prvom redu radnici kod privatnih poslodavaca, posebno tamo gdje nema ni sindikata. Ne postoje nikakve garancije da će ove naknade biti transformirane u plaću radnika u istom iznosu (to će praktično ovisiti od dobre volje poslodavca), tako da je pitanje njihovog poreznog tretmana u ovom slučaju potpuno irelevantno – navodi se u saopćenju.

Ističu da, ako se to desi, a velika vjerovatnoća je da će se desiti, bit će to daleko ozbiljniji problem i gubitak za one radnike koji su značajan dio svojih „plaća“ primali kroz topli obrok i prijevoz (u prosjeku 200 KM mjesečno) nego postavljanje praga, odnosno definiranje porezne stope.

- Time se opravdanje predlagača, da se želi postići porezna neutralnost, pokazuje kao potpuno nerealno i neargumentirano – navedeno je u saopćenju.

Dodaju i da je neophodno da se što prije uradi tačna projekcija finansijskih efekata primjene predloženih zakona, jer se samo tako može steći realna slika o tome šta ustvari radnike očekuje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.