PRIJEDLOG

Zatraženo određivanje pritvora za Radomira Šušnjara zbog sumnje da bi mogao utjecati na svjedoke

Tužilaštvo BiH

Agencije

25.6.2018

Nakon izručenja iz Francuske, Državno tužilaštvo BiH zatražilo je da se optuženom Radomiru Šušnjaru odredi jednomjesečni pritvor zbog mogućeg ometanja krivičnog postupka. 

Iznoseći razloge za određivanje pritvora, tužilac Seid Marušić kazao je da postoji realna opasnost od bijega optuženog Šušnjara. Kako je rekao, Šušnjar je jednom već napustio BiH i nastanio se u Francuskoj, te je tako bio nedostupan organima gonjenja. 

- Tužilaštvo smatra da postoji bojazan da će uništiti, sakriti i izmijeniti dokaze, ometati krivični postupak, utjecati na svjedoke koji su direktne žrtve i njegovi susjedi. Njemu je poznat identitet svjedoka, optuženi bi imao motiv da izvrši utjecaj na njih - pojasnio je Marušić.

On je naglasio da žrtve godinama traže procesuiranje Šušnjara, a njegovo puštanje na slobodu bi kod njih proizvelo uznemirenost i nesigurnost.

Advokat Slaviša Prodanović se usprotivio prijedlogu za određivanje pritvora, rekavši da tužilac Marušić nije pokazao ni postojanje osnovane sumnje i predložio mjere za kućni pritvor, kao i policijski obilazak svaka dva sata, dodao je Prodanović.

Na današnjem ročištu je rečeno da Šušnjar posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije, i iz tog razloga se tužilac Marušić nije složio s prijedlogom za kućni pritvor jer sumnja da bi optuženi mogao pobjeći u susjednu državu.

Optužnica protiv Šušnjara je potvrđena u oktobru prošle godine.

Šušnjar je iz Francuske izručen na zahtjev Tužilaštva BiH, koje ga tereti za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja tog grada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.