REAKCIJE

Fuad i Mersija Kasumović CIK-u prijavili imovinu vrijednu skoro 3 miliona KM!

Piše: R. I.

25.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović poslao je demanti redakciji „Dnevnog avaza“ nakon teksta „Kako su Kasumovići došli do imovine vrijedne milione KM“.

Kasumović ističe da tekst sadrži neistine, koje su usmjerene protiv njegove supruge Mersije Kasumović i njega.

Međutim, „Avaz“ se, prilikom pisanja teksta, koristio ne samo vrlo dobro obaviještenim i kredibilnim izvorima iz Zenice već i podacima sa zvanične stranice Centralne izborne komisije (CIK)te tekstovima koje je objavljivao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

CIN je objavio, argumentirajući podatke zemljišno-knjižnim izvacima, da je Kasumović suvlasnik benzinske pumpe i zemljišta, vrijednosti 1.000.000 KM u Zenici, vlasnik kuće i zemljišta u Zenici, vrijednosti 150.000, poslovnog prostora, također u Zenici, koji je procijenjen na 750.000 KM. Gradonačelnik Zenice također ima zemljište u Gornjem Vakufu, gdje je sa suprugom vlasnik stana. Iako Kasumović u svom demantiju tvrdi da nije vlasnik restorana, u CIN-ovoj bazi je navedeno da je suvlasnik restorana u Zenici.

Supruga Mersija, prema podacima CIN-a, vlasnica je stanova u Zenici i Sarajevu, koji koštaju po 244.000 KM. Posjeduje zemljište u Zenici, koje je procijenjeno na 200.000 KM. U Mersijinom vlasništvu je i poslovni prostor u Zenici, vrijednosti 112.000 KM, te je suvlasnica benzinske pumpe, zgrade i zemljišta.

Prema imovinskom kartonu, koji je objavljen na zvaničnoj stranici CIK-a, Fuad Kasumović je prijavio da je njegova ukupna imovina vrijedna 1,9 miliona KM, a njegove supruge 866.000 KM.

Kasumović navodi kako je njegova supruga vlasnica „tek“ 20 dunuma zemljišta, na kojem je planirana gradnja poslovne zone na području naselja Perin Han.

On u demantiju tvrdi da nije planirana nikakva gradnja na ovom zemljištu te da on i njegova supruga neće imati nikakvu finansijsku korist od gradnje autoputa, te da malinjak koji je posađen na toj parceli neće povećati njenu cijenu.

Međutim, portal „Žurnal“ je u martu prošle godine objavio da je Mersija vlasnica osam parcela u Perinom Hanu, ukupne površine oko 20 hiljada metara kvadratnih s desne strane novoformiranog gradilišta.

- S lijeve strane, nekoliko parcela dalje, posjeduje još dvije, površine pet hiljada metara kvadratnih. Nalaze se između rijeke Bosne i benzinske pumpe „Tioil“. Suvlasnik te pumpe je njen suprug Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. Tako kazuju podaci iz posjedovnog lista, koji je "Žurnal", potpuno legalno, plativši taksu, preuzeo iz nadležne gradske uprave. Većinu od 11 parcela Mersija Kasumović je kupila 2006. i 2009. godine, a posljednje dvije kupuje 2015. i 2016. godine. Zemljište jednom stranom graniči s magistralnim putem M-17, s druge će biti uz spoj petlje za izlaz na autoput i gradske magistrale. Sve ukazuje da bi parcelama mogla znatno porasti vrijednost ukoliko bi Prostornim planom Grada Zenice, koji je trenutno u pripremi, tu bila lokacija poslovne zone – naveo je „Žurnal“ tada u svom tekstu.

Gradsko vijeće usvojilo je 13. aprila plan Poslovne zone Zenica Sjever i Zenica Jug, a Nacrt prostornog plana je usvojen na sjednici održanoj 17. decembra prošle godine. Čeka se još potvrda Skupštine ZDK na Nacrt prostornog plana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.