REAGIRANJA

Admir Čavka najoštrije osudio vandalski napad na pravoslavnu crkvu u Čekrčićima kod Visokog

Pravoslavna crkva u Čekrčićima nakon vandalskog čina

Avaz.ba

25.6.2018

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka pozvao je nadležne organe da ispitaju slučaj vandalskog napada na pravoslavnu crkvu u Čekrčićima kod Visokog te da počinioce što prije pronađu i kazne.

- Kao povratnik u Republiku Srpsku, u potpunosti suosjećam sa srpskim povratnicima u Visoko. Vjerski objekti u manjem bh. entitetu su, nažalost, često bili na meti vandala i veoma dobro razumijem nelagodu koja se osjeća nakon ovakvih napada. Nema razlike između napada na pravoslavnu crkvu u Visokom i napada na Ferhat-pašinu džamiju u Banjoj Luci – kazao je Čavka.  

On je dodao da su to napadi na Božije kuće, ali i na bolje sutra koje naša djeca zaslužuju. Čavka podsjeća da se u posljednje vrijeme ovakvi napadi sve rjeđe dešavaju i upravo stoga bitno je da organi do kraja istraže svaki slučaj koji podstiče mržnju i vjersku netrpeljivost – istakao je Čavka.

Čavka dodaje da ga podjednako boli napad na sve vjerske objekte i ističe da nije bitno gdje se oni nalaze – u RS ili u FBiH.

- Ako ne razumijemo jedni druge, onda su nam i ti objekti nepotrebni. U njima trebamo naučiti da praštamo i da razgovaramo. Crkve i džamije nikome nisu nanijele zla. To su kuće molitve i mira. Dvije decenije nakon rata treba da gradimo zajednički život, a kamenice koje se bacaju u Visokom na crkvu i u Banjoj Luci na džamiju u tome nam neće pomoći – poručio je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.