BIH

Počela sanacija deponije rudničke jalovine Bare: Radovi vrijedni blizu milion maraka

Piše: E. Trako

25.6.2018

Na Barama kod Kaknja, gdje je u noći sa 4. na 5. januar 2015. godine u stravičnom klizištu stradala Samira Kovačević, a više porodica zbog uništenih domova i sigurnosnog rizika morale su biti iseljene, jučer je počela sanacija deponije rudničke jalovine Bare.  

Riječ je o prvoj fazi koja podrazumijeva saniranje klizišta iz januara 2015. godine, uključujući rad na cijeloj površini odlagališta u kojem se nalazi deset odlagališnih kupa sa 1,7 miliona kubika jalovinskih masa.


Stravične scene iz 2015. godine, kada je u klizištu stradala Samira Kovačević


U okviru ovih radova bit će rasterećene padine na odlagališnim kupama s kojih se dogodilo klizanje materijala. Osim toga, u podnožju je planirana izgradnja glavnog drenažnog kanala. Na području odlagališta Bare bit će otkopano i transportirano više od 250 hiljada kubika masa. Uz otkopavanje i transport planirano je i buldožersko planiranje 175.759 kubika jalovinskih masa.

Saniranje klizišta bit će izvedeno izgradnjom drenažnih kanala kako bi se mogle prikupljati oborinske i procijeđene vode. Glavni drenažni kanal, u nožici klizišta, bit će dug 170, a širok osam metara. Predviđeno je da radovi traju četiri mjeseca.

Rasterećenje padina će biti izvedeno radovima s vrha prema podnožju, formiranjem etaža i rampi na odlagalištu, a u skladu s projektnom dokumentacijiom koju je uradio Rudarski institut iz Tuzle.

Riječ je o investiciji vrijednoj 925 hiljada maraka. Više porodica, zbog uništenih domova i sigurnosnog rizika, morale su biti iseljene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.