NEPOŽELJAN

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, otkazao posjetu Srebrenici i Potočarima

Trebao posjetiti Memorijalni centar bošnjačkim žrtvama u Potočarima

Srpskainfo.com / Blic.rs

26.6.2018

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov otkazao je za sutra najavljenu posjetu općini Srebrenica, rekao je za "Srpskainfo" načelnik te općine Mladen Grujičić.

Ambasador je imao plan da razgovara s Grujičićem, njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem, a potom da posjeti Memorijalni centar bošnjačkim žrtvama u Potočarima.

– Međutim, uslijedile su reakcije bošnjačkih političara, Alivukovića, Ramiza Salkića i ostalih, koji su poručili da Ivancov nije dobrodošao u Potočare iz razloga što navodno negira genocid. Nije mu ukazano gostoprimstvo. Nakon toga, kabinet ambasadora je otkazao posjetu Srebrenicu. Hoće li zakazati za neki drugi dan, nije mi poznato – rekao je Grujičić.

Naglašava da su takve reakcije prema ambasadoru neprihvatljive, ali da su za Srebrenicu normalne i očekivane od bošnjačkih političara.

– Oni žele da tu svoju priču potenciraju stotinu godina, bez obzira je li to bila istina ili ne. Ali, ja pozivam ruskog ambasadora da posjeti Srebrenicu. Uvijek ću ih rado ugostiti u svom kabinetu i u Srebrenici – poručuje Grujičić.

Podsjećamo, Alivuković je rekao da nema ništa protiv da se sastane s Ivancovim u svom kabinetu, ali da je odbio da bude njegov domaćin u Potočarima, između ostalog i zbog toga što je Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a svojevremeno uložila veto na britansku rezoluciju o „genocidu u Srebrenici“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.