BIH

Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu: Bosna i Hercegovina je prebrzo ušla u predizbornu kampanju

Arhiv

M.R.S.

26.6.2018

- Bio je postignut napredak o Reformskoj agendi, ali BiH je možda prebrzo ušla u predizbornu kampanju i izgubila nešto vremena - istakla je Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu, nakon sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti FBiH, a uoči tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećene evropskim integracijama.  

Fajon je kazala da se nada da neće biti izgubljeno više vremena te poručila da je važan dijalog i da je EU jedino rješenje za BiH.

- Nadam se da će se dijalog vlasti s Evropskom komisijom nastaviti brže – rekla je Fajon.

Razgovor s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH ocijenila je iskrenim i dobrim, ali je istakla i žaljenje što zastupnici iz Kluba poslanika HDZ BiH-HNS neće biti na tematskoj sjednici.

- Kada razgovarate o evropskom putu, trebamo razgovarati zajedno. Danas, više nego ikad su potrebni lideri spremni na kompromis – dodala je Fajon.

Podsjetimo da su zastupnici iz HDZ BIH-HNS napustili prošlosedmično zasjedanje Predstavničkog doma zbog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH koji je usvojen bez njihovog prisustva, te su najavili da neće učestvovati u radu ovog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH o tome.

Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemar), šef Delegacije EU u BiH, također je kazao da nije dobra poruka ako se zastupnici ne pojavljuju na sjednicama.

Vigemark je odgovorio i da je važno da BiH do izbora odgovori na dodatna pitanja EU, nastaviti da radi na evropskim integracijama u regionalnom kontekstu, te da predizbornu kampanju koja traje treba iskoristiti da se razgovara o reformama i prioritetima, zakonima koji su u procedurama.

Fajon je kazala da je na sastanku čula i da je postignut napredak u provedbi oko 67 posto Reformske agende, ali i da se nada da će do kraja septembra biti odgovoreno na dodatna pitanja na Upitnik EU.

Mladen Bošković (HDZ BiH), dopredsjedavajući Predstavničkog doma, na pres-konferenciji nakon sastanka sa Fajon, a uoči sjednice, rekao je da su Hrvati opredijeljeni za evropski put, ali da je ovo poruka protiv preglasavanja.

Nikola Lovrinović nije prisustvovao sjednici

Iako najavljen kao jedan od govornika na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o evropskim integracijama, ne prisustvuje joj Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i šef Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS Zastupničkog doma državnog Parlamenta.

Na samoj sjednici Fajon je ponovila da će se nastaviti zalagati za proširenje EU i za BiH, ali je istakla da postaje sve teže da to radi jer EU ima puno problema, nisu spremni da podrže pridruživanje novih članica i zato je neophodno da BiH pokaže da je spremna napredovati efikasnijim provođenjem reformi i saradnjom s Evropskom komisijom kada je riječ o odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika.

- Tada će i nama biti lakše da vas podržimo - dodala je Fajon.

Ona je kazala da je dosta pozitivnih signala iz EU za cijeli region, ali da osjeća da neke članice EU, i to Njemačka, Francuska i Holandija do neke mjere usporavaju proces i koče neke konkretne korake.

Napravljen niz koraka koji nisu vodili nigdje

Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, govoreći na tematskoj sjednici o evropskim integracijama, istakla je da je napravljen značajan niz koraka koji nas, nažalost, nisu odveli gdje smo mogli biti na kraju ovog mandata. Dodala je da je perspektiva koja se otvorila 2003. godine davala nadu da ćemo do sredine ove decenije i sigurno do njenog kraja svakako biti članica EU.

- Danas se treba suočiti s realnosti da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema kandidatski status. To su pitanja na koja politika mora ozbiljno početi odgovarati – kazala je Džananović-Miraščija.

Istakla je i da su administrativni kapaciteti za ovaj proces nepripremljeni i da će sredstva da se proces izvede do kraja biti puno veća i ona se zovu administracija.

Poručila je i da je veliko pitanje evropskih integracija za BiH i hoćemo li evropske standarde uvesti ili će ih naša djeca i unuci živjeti na nekom drugom mjestu.

Rade politički podobni i nesposobni

Dževad Adžem, zastupnik DF-a, kazao je da u javnim upravama rade politički podobni i nesposobni i da zato nema reformi.

Rekao je i da mu ništa ne smeta osim ''prodaje magle da smo evropska zemlja''.

- Ako će gospodin Vigemark iskreno reći, BiH je na začelju svih zbivanja. Nema nas na političkoj mapi Evrope jer EU dozvoljava etnonacionalnim liderima da naprave etnokratski sistem. Sedamnaest nacionalnih manjina i ostali vode se kao zaostali u ovoj zemlji. EU je prihvatila naš ustav koji je diskriminirajući i mi ga moramo promijeniti – između ostalog je kritizirao Adžem.

Formirat će i odjel za evropske integracije

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na kraju tematske sjednice tri zaključka, i to da daje punu podršku BiH na putu ka evropskim integracijama, punopravnom članstvu u EU i NATO, te da će dati puni doprinos u zakonodavnom procesu za donošenje zakona i drugih akata koji se odnose na evropski put.

Jednoglasno je zaključeno i da će Predstavnički dom formirati poseban odjel za evropske integracije koji biti zadužen za praćenje evropskih procesa i IPA fondova.

Podsjetimo da već postoji Zajednička komisija za evropske integracije oba doma Parlamenta FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.