BIH

Mektić: Izolirat ćemo sve migrante sklone fizičkim napadima

M.Sm.

26.6.2018

Današnjoj sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova (SOG) Federacije BiH, koja se održava u Etno-selo ''Herceg'' u Međugorju, zbog trenutne aktulene izbjegličke krize, odnosno, velikog priliva migranata i izbjeglica u BiH, prisustvuje i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.  

On je novinarima uoči sjednice kazao da se problem u vezi s migrantima nikako nije prekidao od velike migrantske krize 2015. godine, ali, kako je naveo, nikada nije eskalirao na ovakav način.

- Sada je ovo postao ozbiljan problem za EU, a mi smo jedna od zemalja neposredno pred vratima EU koje je zadesio ovaj problem. Mi ga možemo rješavati sa zemljama EU, kao i sa zemljama iz kojih oni dolaze. Zemlje zapadnog Balkana ne trebaju biti žrtve zemalja iz kojih oni dolaze, uglavnom iz Grčke i Bugarske. Jedini za sada način na koji možemo rješavati ovo pitanje je zaštita granica. Drugi način rješavanja ovog pitanja je humanitarni karakter na način da ljudima koji su ušli u našu zemlju pružimo pomoć - kazao je Mektić.

Poručio je da će u kratkom periodu biti uspostavljena dva prihvatna centra, jedan u okolini Sarajeva, a drugi u Unsko-sanskom kantonu, na čijem području će izbjeglice i migranti biti smješteni u objektu ''Agrokomerca''. Kako je kazao, Vlada FBiH je već dala saglasnost za objekt ''Agrokomerca'', u kojem se, rekao je, započelo s uspostavljanjem neophodne infrastrukture.

Mektić je ustvrdio da se neće više dozvoliti da migranti i izbjeglice po gradu i parkovima uznemiruju građane.

U vezi s incidentnim situacijama koje su se dogodile u Bihaću Mektić je istakao da je identificirano 20 osoba sklonih konfliktima i nasilju, među kojima ima i narkomana, te da su oni, kazao je, već na putu prema Imigracionom centru Istočno Sarajevo.

- Sve osobe koje su sklone fizičkim napadima i konfliktima ćemo izolirati - naveo je Mektić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.